Crna Gora zbog Makedonije ne može u NATO

Severnoatlantska alijansa insistira na istovremenom prijemu Crne Gore i Makedonije. Pošto Skoplje još nije spremno za taj korak, to koči i prijem Crne Gore. S druge strane, vlada u Pdgorici saopštila je da je reč o proizvoljnim medijskim navodima

  • 10

Crna Gora neće biti primljena u NATO ni naredne godine, a razlog je što Alijansa planira da toj državi otvori vrata u paketu sa Makedonijom, koja još nije spremna za taj korak, objavile su podgoričke "Dnevne novine".

 

Pozivajući se na izvore u NATO, list navodi da Severnoatlantska alijansa insistira na istovremenom prijemu Crne Gore i Makedonije.

 

- Iako je Crna Gora ispunila većinu zadataka, odnosno ostalo je da se obezbedi jača podrška građana, ona neće biti primljena u NATO sve dok Makedonija ne bude spremna na taj korak - saopštio je izvor lista.

 

 

Zbog toga se, kako se navodi, samit NATO naredne godine neće baviti proširenjem Alijanse. Naredni NATO samit biće održan 4. i 5. septembra u Velikoj Britaniji.

 

Inače, većina građana Crne Gore, se  prema istraživanju Centra za demokratiju i ljudska prava, protivi ulasku u NATO. 45 odsto građana Crne Gore protiv je ulaska u NATO, 38 odsto podržava članstvo u taj savez, dok 17 odsto anketiranih nema stav o tom pitanju.

 

S druge strane, vlada Crne Gore saopštila je da je reč o proizvoljnim medijskim navodima.

 

- Tvrdnje da Makedonija koči ulazak Crne Gore u NATO nemaju realnog osnova. Crna Gora je jedna od zemalja koja je  najbliža pozivu - avodi se u saopštenju.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA