PAZITE ŠTA KUPUJETE: Sokovi s voćem samo na slici, nije nužno da ga ima i u boci!

Novim pravilnikom o deklarisanju dozvoljeno je da svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka na ambalaži ističu primamljive slike voća, čak i kada je njegov udeo u proizvodu izuzetno nizak

  • 9

Nov pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane uneo je dosta novina, ali i zabuna na tržištu. Sada će svi proizvođači sokova i bezalkoholnih napitaka imati mogućnosti da na ambalaži ističu primamljive slike voća, čak i kada je udeo voća u proizvodu izuzetno nizak.

Do sada su na ovaj način mogli da se reklamiraju samo voćni sokovi i nektari, najkvalitetniji u ovoj kategoriji proizvoda. Donošenje pravilnika, kažu nadležni, ima za cilj da pruži prave informacije potrošačima o sastavu, svojstvu i poreklu proizvoda.

Goran Papović iz Nacionalne službe potrošača kaže će potrošači sada "morati da se odreknu svoje stare navike i da misle da samo voćni sok, odnosno da ambalaža koja ima sliku voća i predstavlja voćni sok."

Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane predviđeno je da deklaracije moraju biti čitke. Proizvođači napominju da je novi pravilnik u skladu s EU i da su takve deklaracije na ambalaži uobičajene.

Sprovođenje pravilnika obezbediće slobodno kretanje robe proizvođačima iz Srbije, ali i onima koji žele da svoje proizvode plasiraju u našoj zemlji.

Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede kaže da će doprineti i efikasnijem upravljanju rizikom od hrane po zdravlje ljudi, ako je hrana dobro označena, ispravno u skladu sa pravilnikom, omogućiće da se lakše, odnosno brže opozove, povuče iz prometa, tačno znamo o kom se proizvodu radi.

Od ovog pravilnika, smatraju nadležni, prvenstveno bi trebalo potrošači da imaju korist. Napominju da, kada kupujete, važno je da uporedite slične proizvode, njihov sastav, procente voća, šećera i birate najkvalitetniji.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stodane

    23. decembar 2013 | 12:18

    Jos jedan od nacina da se potrosaci lakse dovedu u zabludu i tako prevare. Strasno.

  • A

    23. decembar 2013 | 12:31

    Te otrove ne treba piti,svako ko hoce sebi moze da priusti domaci sok,samo treba da se malo potrudi.

  • Aca

    23. decembar 2013 | 12:17

    Cilj ne bira sredstva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA