RADULOVIĆ: Nemoguće reforme bez otpuštanja

- Svi bi reforme, samo da ne utiču na njih i na njihove pozicije. Paraziti su i najglasniji - izjavio je ministar privrede

  • 14

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da će sledeća, 2014, biti teška godina, ali i godina dubokih reformi sistema i da bi voleo da je moguće sprovesti reforme, a da niko ne izgubi posao, ali to nije moguće.

- Dok smo štitili ''prava'' više od 700.000 zaposlenih u javnom sektoru i javnim preduzećima, izgubili smo 300.000 radnih mesta u privatnom sektoru - istakao je Radulović u intervjuu "Politici".

Kao najvažnije uzroke ekonomskog propadanja Srbije, Radulović je naveo Zakon o radu, nerazumne namete na rad, kriminalnu privatizaciju i partitokratsku privredu.

Radulović je ocenio da otpor reformama počinje od onih "koji su dobitnici ovog propalog sistema, koji sada parazitiraju na leđima društva, svih građana, poreskih obveznika".

- Svi bi reforme, samo da ne utiču na njih i na njihove pozicije. Paraziti su i najglasniji. Voleo bih da možemo da sprovedemo reforme, a da niko ne izgubi posao. Ali, ne može - naglasio je Radulović.

On smatra i da nas spore promene vode u sigurno propadanje i da se danas, za razliku od pre 10 godina, "ne može uzeti deseti deo leka i očekivati da nam bude bolje".

- Bilo bi odlično kada bi javna preduzeća i državna administracija mogli da se reformišu bez partijskih zapošljavanja, ogromnih viškova zaposlenih koji praktično primaju debelu socijalnu pomoć. Da nam svima bude bolje bez svobuhvatnih reformi. Nažalost ne može - upozorio je Radulović.

Ministar je dodao i da reforme znače i jačanje urušenih institucija sistema, kao i poštovanje pravila i ukidanje samovolje pojedinaca.

- U privredi to znači da ministar više neće ići po Srbiji sa džakom para i deliti ih tamo gde smisli da treba i da ministar više neće najavljivati investitore i otvarati fabrike. Država ne treba da otvara ni fabrike, ni radna mesta. Otvara ih privreda - rekao je Radulović.

Radulović je istakao da država treba da stvara dobar ambijent za privredu, kako bi bila uspešna.

- Spremnost na reforme meriće se spremnošću da donesemo ključne zakone i počnemo njihovo neselektivno sprovođenje. Zakone o radu, planiranju i izgradnji, stečaju, privatizaciji i javnim preduzećima... Ali, oni su samo početak. Sledeće 2014. biće teška godina i mora biti godina dubokih reformi svih društvenih sistema - rekao je Radulović.

On je zaključio da od dubine i uspeha reformi zavisi da li ćemo imati veći privredni rast 2015. i da li će privreda stvoriti profit, investirati i otvarati nova radna mesta.

- A od toga zavisi da li će građani živeti bolje, da li će rasti plate i životni standard. Voleo bih da može obratno. Nažalost, ne može - rekao je Radulović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    26. decembar 2013 | 08:11

    Da, ali nikada se nije više zapošljavalo u Srbiji, normalno u državnom sektoru. Gradonačelnik promeni statut preduzeća, napravi novih 5 radnih mesta, troje svojih zaposli on, a dvoje direktor firme, bez obzira iz koje je stranke. Tako jača medjustranačka saradnja, čiji je rezultat političko zapošljavanje, a posledica aktuelno stanje u državi.

  • meek mill

    26. decembar 2013 | 09:01

    vazno da stranacki kadrovi Sns-a budu bezbrizni

  • Vavilonac

    26. decembar 2013 | 09:14

    Hajde za pocetak ti da izgubis posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA