A PARA NEMA: Za 10 godina naplaćeno 100 milijardi evra poreza u Srbiji!

Ubedljivo najmanje prihoda uplaćeno je 2004. godine - svega 503,8 milijardi dinara, dok je u prošloj godini od naplate poreza u budžet otišlo rekordnih 1.268 milijardi dinara

  • 9

U srpski budžet slilo se oko 100 milijardi evra poreza u poslednjih 10 godina, saznaje Telegraf.rs u Poreskoj upravi.

Iako je naplata poreza iz godine u godinu rasla, ona nije uvek bila na nivou "očekivane", odnosno naplate koja je predviđena budžetom.

Tako je bilo i u 2013. u kojoj je od poreza u budžet otišlo rekordnih 1.268 milijardi dinara, što je ipak ispod onoga što su zamislili kreatori budžeta.

Do ove računice dolazi se kada se saberu ukupni poreski prihodi u poslednjih 10 godina, podeljeni sa prosečnim kursom.

Ubedljivo najmanje prihoda uplaćeno je 2004. godine - svega 503,8 milijardi dinara. Godinu dana kasnije državna kasa imala je 610,6 milijardi dinara od poreza, da bi u 2006. bilo prikupljeno 721,5 milijardi.

U naredne tri godine (2006 - 2008), prema podacima Poreske uprave, od poreza je ukupno naplaćeno 2.767 milijardi dinara.

Do viših cifara stiglo se tek u prethodne četiri godine. Za to vreme pristiglo je ravno 4.686 milijardi dinara poreskih prihoda.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da cifra od 100 milijardi evra i nije tako visoka, ako se uzme u obzir da je učešće sive ekonomije dostiglo 35 procenata.

- Kada bismo sivu zonu sveli na 15 odsto BDP-a, poput Nemačke i drugih razvijenih zemalja, prihodi od poreza bili bi veći za 1,5 do dve milijarde evra. I pored toga, ukupan iznos koji ide od poreza u budžet raste, što je dobro. Međutim, prihodi su manji od očekivanih, a to znači da je jedan deo privrede prisiljen da radi u sivoj zoni, ali i da je privredna aktivnost malaksala - kaže Savić za Telegraf.

Prema njegovoj proceni, izostali su i očekivani efekti povećanja više i niže stope PDV-a, na koje je država računala.

Kako će ići naplata poreza u 2014. godini teško je proceniti. Poreska uprava nedavno je ostala bez direktora, slovenačkog stručnjaka Ivana Simiča, a njegov odlazak iz Srbije otvorio je i pitanje koga je zapravo naljutila ideja da se uvede red u naplati i kontroli poreskih obveznika.

- Država očigledno nije spremna da krene u ozbiljniju naplatu poreza od najbogatijih Srba. To znači da se u suštini stvari ne pomeraju nabolje, a to je zaista veliki problem - zaključuje Savić.

( N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin u pokušaju

    12. januar 2014 | 13:56

    Pa normalno da nije spremna da oporezuje najbogatije kad su najbogatiji oni koji vode državu u svim resorima. Pa kažite vi meni KO JE LUD DA SEBE OPOREZUJE PO VEĆOJ STOPI. A DA NEPRIČAMO O PORESKOJ MAFIJI!

  • Nesalomivi

    12. januar 2014 | 15:40

    Pa zna se gde je nasa lova ...u dzepovima idiota koji nazovi vode ovu zemlju a u stvari smo kradu i na zalost nema kraja

  • zika

    12. januar 2014 | 16:33

    Jednostavna racunica! Al jednostavno novac nestaje! A mi pozajmljujemo od oni idiota rusa, koji ni sebi, ni svojoj drzavi, nista lepo nisu doneli, kamo li nama:((

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA