Papa Franja smenjuje četvoricu hrvatskih biskupa zbog nacionalizma

Sva četvorica biskupa su dugo godina veliki protivnici levičarima i liberalima u Hrvatskoj. Jedan od njih, biskup Ante Ivas javno se hvalio da je veliki prijatelj sa pevačem Markom Perkovićem Tompsonom, koji je ikona desničara

  • 9
Božićno slavlje širom planete Foto: AP/Tanjug

Rimokatolički poglavar papa Franja poslaće u penziju najmanje četiri hrvatska biskupa koja pripadaju takozvanoj "desnoj" struji tamošnje crkve. Odlazak sa pozicija dogodiće se do Uskrsa, a najkasnije u narednih 12 meseci, piše "Jutarnji list".

U penziju će otići krčki biskup Valter Župan, biskup gospićko-senjski Mile Bogović i biskupi Ante Ivas i Juraj Jezerinac.

Kako prenosi list, biskupi su, gledajući sa formalno-pravne strane dužni da od pape zatraže odlazak u penziju kada napune 75 godina. Međutim ovaj slučaj nije čisto kadrovske prirode već povlači puno važnije političke implikacije.

Naime, sva četvorica biskupa su dugo godina veliki protivnici levičarima i liberalima u Hrvatskoj. Tako se biskup Ante Ivas javno hvalio da je veliki prijatelj sa pevačem Markom Perkovićem Tompsonom, koji je ikona desničara.

Kako ističe list, nakon što papa umesto ove četvorice postavi nove biskupe, ta kadrovska rešenja odnosno imena pokazaće Hrvatskoj kako Vatikan gleda na tu zemlju i šta papa Franjo traži od Katoličke crkve u Hrvatskoj.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alerohal

    3. januar 2014 | 13:08

    Zamisli..MILE BOGOVIC ..Hrvat . Lol

  • balkan boy

    3. januar 2014 | 13:44

    Polako, rekoh ja. Komsije ce lagano pucati po svim šavovima od mrznje. Ne da se kontrolisati tolika koncentracija.

  • Takojeto

    3. januar 2014 | 13:34

    Bravo ljudski i antifasisticki covek kakvi nam je trebo 1990-ih kad su ti svestenici rusili jugoslaviju nagovarajuci tadasnje jugoslovene proriv drzave i drugih jugoslovena. Da nije bijo onaj fasiata placenik u rimu nebi rata ni bilo. Smrt fasizmu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA