ĆERKA PALESTINSKOG AMBASADORA: Moj otac je ubijen

Ćerka ambasadora koji je, prema navodima, poginuo pri otvaranju sefa u praškoj rezidenciji ubeđena je da je "nešto moralo da se desi i da se očigledno radi o zločinu"

  • 0

Češka policija isključila mogućnost napada ili atentata na palestinskog ambasadora u Pragu koji je poginuo 1. januara u eksploziji kada je otvarao sef u rezidenciji, ali njegova ćerka insistira na tome da je njen otac ubijen.

- Sef je u ambasadi bio 30 godina i otac ga je koristio prilikom prethodnog boravka u Pragu. Sef je češka firma dan ranije preselila u novu rezidenciju i nešto je tom prilikom očigledno moralo da se desi - kazala je za palestinsku agenciju Maan ćerka poginulog ambasadora Džamala Muhamada Al-Džamala, Rana.

Ona je izjavu palestinskih zvaničnika da se radi po svemu sudeći o "nezgodi na radnom mestu", označila za pogrešnu i neosnovanu.

- Mi kao porodica smo ubeđeni da je reč o zločinu. Želimo da utvrdimo šta se desilo - kazala je ćerka ambasadora i dodala da sve informacije ima od majke i brata koji su bili u rezidenciji u trenutku eksplozije.

Češka policija je nakon dva dana istrage isključila verziju o terorističkom napadu ili ubistvu, i saopštila je da je ambasador poginuo kada je nestručno otvarao stari sef, obezbeđen nelegalnim eksplozivnim sistemom.

Atentat i ubistvo je kategorično juče demantovao i premijer Češke u ostavci Jirži Rusnok na osnovu saznanja policije i češke Bezbednosne informativne službe.

Češki mediji, pozivajući se na neimenovane izvore iz istrage, pišu da je Al-Džamal koji je na dužnost ambasadora imenovan oktobra prošle godine, a do 2005. godine je radio u toj ambasadi u Pragu. Navodno je on nabavio eksploziv da obezbedi sadržaj sefa, iako je takav sistem obezbeđenja nelegalan u Češkoj. Dok je pokušavao da instalira taj sistem, on mu je eksplodiralo u rukama.

Šef praške policije Martin Vondrašek saopštio je zvanično da je u objektima ambasade i rezidencije u četvrti na periferiji Praga nađeno i nelegalno oružje koje nije prijavljeno vlastima Češke.

- Policija proverava da li je to oružje u nekoj od baza podataka u svetu - kazao je Vondrašek.

Policija je proširila istragu i na krivično delo nedozvoljenog posedovanja oružja, pošto se zakon o dozvolama za oružje odnosi i na osobe s diplomatskim imunitetom.

Češko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je već da će od Palestnske autonomije zahtevati zvanično objašnjenje otkud nelegalno oružje u ambasadi.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA