Perković pušten na slobodu!

Bivši funkcioner Udbe, pušten je da sa slobode čeka odluku suda povodom optužbi da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, za koje njegov advokat krivi Srbiju i Crnu Gore

  • 2

Bivši funkcioner jugoslovenske i hrvatske Udbe Josip Perković pušten je danas iz istražnog zatvora. Perković je pušten na osnovu žalbe njegovog advokata Anta Nobila, a odluku je donelo vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda.

Perković je uhapšen 1. januara na osnovu evropskog naloga za hapšenje kojim ga Nemačka potražuje zbog sumnje da je učestvovao u organizovanju ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića 1983. godine kod Minhena.

Ante Nobilo tvrdi da hrvatske bezednosne službe nisu učestvovale u ubistvu političkog emigranta, već da su za to odgovorne Srbija i Crna Gora. Dokaze je, kako kaže, prikupio tokom boravka u Srbiji, i raspolaže imenima svih koji su učestvovali u zločinu.

Nobilo je žalbu podneo smatrajući da sudija istrage nije obrazložio zbog čega je Perkoviću određen istražni pritvor. Perkoviću je, kako su preneli hrvatski mediji, pritvor zamenjen merama upozorenja, oduzeta mu je lična karta, ne može da dobije pasoš i da napušta mesto prebivališta.

Sud je stava da nema potrebe da mu se odredi najstroža mera kada ona može biti zamenjena merama upozorenja. Ova odluka znači da će Perković na slobodi čekati odluku suda o nemačkom zahtevu za njegovo izručenje.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ssasa

    3. januar 2014 | 16:24

    Pa mora nečim da se operu

  • MILOS1956

    4. januar 2014 | 16:55

    OBJAVITE KAKO J E UDBA PROMOVISALA FRANA LASICA U SRBIJI ILI KAKO DANAS ZAJEDNO RADE UDBA UDBA U SRBIJI I UDBA U HRVATSKOJ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA