Kinezi uništili šest tona ilegalne slonovače

- Uništenje slonovače u zemljama duž trgovinskog lanca jasno govori mušterijama širom sveta da je kupovina slonovače neetična i pogrešna - rekli su čelnici Međunarodnog fonda za dobrobit životinja

  • 4

Kina je uništila šest tona ilegalne slonovače, uključujući i delove spomenika, skulpture i slonovske kljove.

Vlasti su novinarima, diplomatama i konzervatorima pokazali slonovaču pre nego što su je ubacili u mašine za mrvljenje. Kljove koje su bile predugačke, isečene su cirkularima na manje komade.

Šumarski i carinski zvaničnici organizovali su, kako su naveli, prvu veliku operaciju uništenja slonovače u Dunguanu, u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, u kojoj je koncentrisan najveći deo kineske trgovine slonovačom.

Kina je, prema navodima konzervatora, najveće svetsko tržište slonovače.

Zvaničnici navode da je uništena slonovača samo delić ilegalnih zaliha koje poseduje Kina, mada nisu želeli da otkriju koliku ukupnu količinu "belog zlata" ima ta zemlja.

Slonovača koja je danas smrvljena, zaplenjena je sa presretnutih brodova koji su je iz Afrike prevozili u Kinu.

Slonovača može na crnom tržištu da dostigne i 2.000 dolara za kilogram, te je stoga stekla epitet "belog zlata".

Kina je današnjom akcijom sledila primer drugih zemalja koje su prethodnih godina uništavale svoje zalihe slonovače.

U junu su Filipini, kao prva azijska zemlja, smrvili i spalili više od pet tona slonovače, čija vrednost se procenjuje na 10 miliona dolara, a konfiskovana je do 2009.

SAD su u novembru uništile šest tona slonovače, zaplenjivane u prethodnih 25 godina, dok je Gabon spalio skoro pet tona 2012.

Međunarodni fond za dobrobit životinja naveo je da je uništenje slonovače moćan simbolički akt koji pokazuje da je kineska vlada "zabrinuta zbog obima u kome trgovina slonovačom ugrožava populaciju slonova, kao i zbog drugih pretnji po regionalnu bezbednost koje proističu iz krivolova".

- Uništenje slonovače u zemljama duž trgovinskog lanca jasno govori mušterijama širom sveta da je kupovina slonovače neetična i pogrešna - rekao je izvršni direktor Fonda, koji je prisustvovao današnjem uništenju slonovače.

Taj fond procenjuje da je prošle godine zbog trgovine slonovačom ubijeno više od 35.000 slonova.

(Telegraf.rs/ Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BALKANSKI SPIJUN

    7. januar 2014 | 00:49

    A sto stoka nije otela slonovacu prodala na aukciji onom ko to voli i nahranila neku decu ??? Cudno otkud mi to pade napamet?!?!

  • Т.М.

    7. januar 2014 | 07:15

    Да прода тим истим олошима који наручују убијања слонова због кљова на првом месту? Будале. Не схватају да ће их Карма стићи.

  • Oto Fon Schtuka

    7. januar 2014 | 02:01

    A da im neko javi da su mlevene kosti kineza izuzetno zdrave!? Pre nego sto pojedu svaku zivotinju na planeti!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA