ARKTIČKA HLADNOĆA U SAD: I polarni medved ušao da se ugreje!

Najniža temperatura izmerena je u mestu Embaras, u Minesoti - 37 stepeni Celzijusa ispod nule. Vodovodne cevi su zamrznute, avioni ne lete, vozovi su zaustavljeni...

  • 16
Snežna oluja na Istočnoj obali SAD Foto: Tanjug/AP

Zbog arktičke hladnoće mnogi delovi SAD i Kanade danas su bili hladniji od površine Marsa i u čitavoj Kanadi i svim američkim državama, osim tropskih Havaja, temperature su bile ispod nule, čak i u obično sunačnim i umerenim državama Florida i Kalifornija.

U Čikagu je bilo toliko hladno da je polarni medved iz zoološkog vrta Linkoln prebačen u zatvoreni prostor da se ugreje.

Ali najopasnija hladnoća, od koje za minut nastaju promrzline, a smrt nastupa u roku od nekoliko sati, pogodila je Srednji zapad usled toga što je polarna struja donela hladan vazduh sa Arktika.

Škole, preduzeća i zgrade državne administracije bile su zatvorene. Vodovodne cevi su zamrznute, avioni ne lete, vozovi su zaustavljeni, a putevi i trotoari su zaleđeni.

Najniža temperatura u SAD izmerena je danas u mestu Embaras, u Minesoti, i iznosila je 37 stepeni Celzijusa ispod nule.

Zbog ledenog vetra subjektivni osećaj temperature u Montani iznosio je čak minus 52 stepena Celzijusa, a u delovima Ilinoisa, Indijane, Ajove, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nebraske, Severne Dakote, Ohaja, Pensilvanije, Južne Dakote, Virdžinije, Zapadne Virdžinije i Viskonsina između minus 40 i minus 50 stepeni.

Više od 500 ljudi provelo je proteklu noć u vozu koji je usled snežnih nanosa ostao zaglavljen između Detroita i Čikaga.

Blizu 2.500 letova otkazano je u danas u SAD, a 3.400 aviona je kasnilo. Aerodrom Pirson u Torontu jutros je privremeno obustavio sve operacije na zemlji zbog toga što se oprema zaledila, kao i zbog bezbednosti zaposlenih.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    8. januar 2014 | 09:50

    Ako. Svaki dan takav da vam bude. A leto da vam bude +80

  • BALKANSKI SPIJUN

    8. januar 2014 | 09:18

    Nase kamiondzije su i dalje na putu svud po Americi i Kanadi ... kazu sipaj redovno diesel conditioner i guraj brale;)) zima jeste al je vest preduvana !!!

  • Bozulex

    8. januar 2014 | 10:40

    Amerika, Amerika zemlja velika... Ali metar moga sela Amerika cela. Koliko može da se vidi...došao đavo po svoje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA