IMA LI VAŠIH: Ovo je spisak svih zatvorenika na Golom otoku!

- Goli otok je najmračnija i najsramnija pojava u jugoslovenskom komunizmu. Goli otok je i nešto više, nešto gore i užasnije: neslućeno posrtanje i neslućeno ponižavanje - napisao je Milovan Đilas

  • 22

Spisak na kom se nalaze imena 16.101 zatvorenika i zatvorenica interniranih po liniji Informbiroa, koji je napravila savezna UDBA, nalazi se u Državnom arhivu Hrvatske.

Ubistvom, samoubistvom ili prirodnom smrću, u svim logorima za informbiroovce život je izgubilo 413 osoba. U naučnoj literaturi koja je objavljena na ovu temu spominje se cifra od oko 16 hiljada ljudi, ali se smatralo da je to režimska apologija surove kampanje protiv uhapšenih pripadnika prosovjetske opozicije.

Od presudnog značaja za jugoslovensku državu i društvo bio je sukob koji predstavlja najdramatičnije poglavlje u istoriji bivše zajednice jugoslovenskih naroda, koji je počeo 1948. godine, između Komunističkog Informacionog Biroa (SSSR) i Komunističke Partije Jugoslavije (FNRJ).

Svi koji su se izjasnili za Staljina usledilo je vreme patnji i ličnih tragedija, a za druge Rezolucija je iznedrila perspektivu boljeg života jer je omogućila odvajanje Jugoslavije iz sovjetskog bloka. To izdvajanje dovelo je do liberalizacije života u zemlji i nepovratno otvorila vrata zapadnoj kulturi.

U trenutku kada je zemlja bila ugrožena od spolja, jugoslovenskim vlastima ne može osporiti pravo da se brani od stvarne ili izmišljene pete kolone, ipak, logor na Golom otoku i tretman zatočenika u logoru, ostali su crna mrlja jugoslovenskog posleratnog društva.

- Goli otok je najmračnija i najsramnija pojava u jugoslovenskom komunizmu. Goli otok je i nešto više, nešto gore i užasnije: neslućeno posrtanje i neslućeno ponižavanje - napisao je Milovan Đilas.

Spisak svih zatočenika možete videti ovde.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • markozh

    10. januar 2014 | 02:56

    Nasao sam dedu

  • Ruža

    6. februar 2015 | 14:21

    Na popisu su mi pokojni otac i stric.da li znate kako je bilo živjeti u takvoj obitelji. Moja majka i ja znamo.Mog oca pokopali su u grob 1980 god kao najvećeg neprijatelja.Nisam ni slutila da se to događa,i da sam to dozvolila ali niko mi to nije ni rekao.Da sam slutila bio bi to samo pokop uz članove obitelji,i danas to sanjam.I ako sam puno znala što je prošao moj otac čudila sam kako je uopće živio.Ja imam 66 godina.Tko će mi reči da je život lijep i tko će mi platiti sve te godine poniženja i strahove.Da li u Bosni i hercegovini ima neka udruga članova logoraša na Golom otoku.

  • mila

    9. januar 2014 | 20:42

    Najveca sramota su one hiljade i hiljade nevinih Srba pobijenih posle drugog svetskog rata od strane komunista. Ni groba im se ne zna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA