VELIKI GUBITAK ZA IZRAEL: Umro Arijel Šaron nakon osam godina provedenih u komi!

Njegova porodica je bila kraj njega u poslednjim trenucima. Sinovi Šarona Gilad i Umri smenjivali su se kraj njegove postelje od 1. januara. Šaron je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpeo moždani udar

  • 19

Bivši premijer Izraela Arijel Šaron umro je danas u bolnici, javljaju svetske agencije!

Podsetimo, Šaronovo stanje počelo je naglo da se pogoršava poslednjih dana 2013. godine i od tada se nalazio pod stalnim lekarskim nadzorom u bolnici Šeba kraj Tel Aviva. Prema izjavama direktora bolnice u kojoj leži Šaron, lekari su pokušavali na sve načine da spreče otkazivanje rada organa, a bio je i na dijalizi.

Njegova porodica je bila kraj njega u poslednjim trenucima. Sinovi Šarona Gilad i Umri smenjivali su se kraj njegove postelje od 1. januara. Šaron je bio u komi od januara 2006. godine kada je pretrpeo moždani udar.

Takođe, dobio je i infekciju krvi, zbog čega mu se i dogodio moždani udar 2006. godine, od kada je u komi. Vesti o njegovom zdravstvenom stanju danima već pune naslovne strane novina, a većina izraelskih TV stanica ima reportere koji dežuraju u bolnici.

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

Direktor bolnice Šeba nedavno je izjavio kako samo čudo može da spase Šarona.

Šaron je jedna od legendarnih, ali i kontroveznih izraelskih ličnosti. Kao jedan od najčuvenijih izraelskih generala bio je poznat po smelim taktikama i povremenom odbijanju da poštuje naredbe, podseća Asošiejted pres. Kao političar dobio je nadimak Buldožer.

Za premijera je izabran 2001. godine nakon što je godinama bio jedan od predvodnika tvrdolinijaša. Međutim, sredinom 2005. godine naredio je unilateralno povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika iz pojasa Gaze, čime je okončano skoro četiri decenije kontrole te palestinske teritorije.

Bio je to šokantan preobražaj za čoveka koji je odigrao ključnu ulogu u izgradnji jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama.

On je napustio svoju konzervativnu partiju Likud i osnovao centrističku stranku Kadima. Očekivalo se da će biti lako izabran ponovo za premijera kada je doživeo moždani udar. Njegov zamenik Ehud Olmert izabran je za premijera nekoliko meseci kasnije.

Visoki palestinski zvaničnik Džibril Radžub označio je bivšeg izraelskog premijera Ariela Šarona zločincem, izrazivši žaljenje što nikada nije izveden pred Međunarodni krivični sud.

- Šaron je bio zločinac, odgovoran za ubistvo (palestinskog predsendika Jasera) Arafata i mi smo se nadali da ćemo ga videti pred Međunarodnim krivičnim sudom, kao ratnog zločinca - rekao je Radžub iz partije Fatah.

Islamistički pokret Hamas, koji kontroliše pojas Gaze, označio je Šaronovu smrt "istorijskim trenutkom" i kao "nestanak zločinca čije su ruke prekrivene krvlju Palestinaca".

Sa druge strane, generalni sekretar UN Ban Ki-mun odao je počast bivšem izraelskom premijeru Arielu Šaronu, istakavši da je "tokom čitavog života posvećenog državi Izrael, Šaron bio heroj za svoj narod, najpre vojnik, a onda državnik".

- Premijer Šaron pamtiće se zbog svoje politčke hrabrosti i odlučnost da sprovede bolnu i istorijsku odluku da se povuče iz pojasa Gaze - rekao je Ban, aludirajući na povlačenje izraelske vojske i jevrejskih naseljenika u leto 2005. godine, posle 38 godina okupacije te palestinske teritorije.

Šaron je doneo tu odluku uprkos protivljenju u Izraelu.

(Telegraf.rs / Izvor:haaretz.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlajko...

    11. januar 2014 | 13:46

    Mnogo sam izgubio..jel ce da mi resi mojih 500 din u novcaniku?

  • ДАШОНИ

    11. januar 2014 | 20:53

    ЈЕДАН ВЕЛИКИ ЈЕВРЕЈСКИ ЦИОНИСТА И ЗЛОЧИНАЦ НАС ЈЕ НАПУСТИО!! УБИЦА ПАЛЕСТИНСКОГ НАРОДА!!!

  • Ja to tako!!!!

    11. januar 2014 | 15:30

    Trebao je mnogo pre, dosta je bilo njegove agresije nad Palestincima.. Americki piun, laka ti zemlja bila kao vodenicko kamenje!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA