Vučinić: Srpskim svecima su ruke krvave do lakata!

- U red svetitelja SPC je pribrala i Simeona Nemanju, koji je krvavim pogromom nad bogumilima činio masovne zločine protiv čovečnosti, pa kralja Milutina koji je sa 40 godina oženio vizantijsku princezu Simonidu od sedam godina, zbog čega bi u danas Americi dobio 700 godina robije. Takvima nije mesto u bilo kojem pravoslavnom kalendaru - smatra Vučinić

  • 49

Potpredsednik Saveta kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Stevo Vučinić izjavio je večeras da su mnogim srpskim svecima ruke krvave do lakata, i da zbog toga za njh nema mesta u kalendaru te crkve.

Vučinić je naveo da su u kalendar CPC upisani svi svetitelji koje slavi pravoslavna vaseljena, dodajući da je Sveti Sava "lokalni svetitelj koji je oreol zaslužio uprkos kanonima". On je kazao da postoje jasni kriterijumi da bi neko bio proglašen za sveca, a da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u red svetitelja "pribrala i izvesne popove krvavih ruku do lakata, rodom iz Pljevalja".

- SPC se ravna prema političko-imperijalnom koji nije utemeljen u jevanđelju i nije u duhu učenja svetih otaca crkve. Takav lokalni svetitelj koji je oreol zaslužio, uprkos kanonima, je i Sveti Sava. Njega srpska crkva ubraja u svetitelja osobitih zasluga za nju i njen narod, ali on nema taj smisao i značaj za druge narode i crkve, pa ni za Crnogorce - naveo je on.

Prema rečima Vučinića, klerikalno-bogoslovski nauk o Svetom Savi, koji sakralizuje srpsku naciju, osmišljen je početkom prošloga veka u beogradskoj patrijaršiji.

- Nije zasnovan na istini nego na umišljenim pretpostavkama, koje se tumače kao istina. Taj odnos beogradske patrijaršije prema ovom svetitelju ne obavezuje nijednu pomesnu crkvu ni na šta, pa ni našu. Zato i nije upisan u naš kalendar - kazao je Vučinić.

On je naveo da je SPC u red svetitelja uvrstila i vladiku Nikolaja Velimirovića, koga je, prema rečima Vučinića, Hitler odlikovao.

- U red svetitelja pribrali su i Simeona Nemanju, koji je krvavim pogromom nad bogumilima činio masovne zločine protiv čovečnosti, pa kralja Milutina koji je sa 40 godina oženio vizantijsku princezu Simonidu od sedam godina, zbog čega bi u danas Americi dobio 700 godina robije. Takvima nije mesto u bilo kojem pravoslavnom kalendaru - smatra Vučinić.

Zato, kako je kazao, niko ne treba da se čudi što CPC nije u svoj kalendar uvela takve svece, već što je beogradska patrijaršija nedostojne pribrala redu svetitelja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MNE

    12. januar 2014 | 22:13

    Ja sam Crnogorac ali ovo je dno dna!!! Zato i jeste nepriznata crkva, olosi!!! Za nas, prave o cestite Crnogorce postoji samo jedna crkva a to je SPC (Srpska pravoslavna crkva). Zato vas podrzava mizeran broj ljudi, slicnih vama, olosi!!! Dvije drzave ali jedna crkva! Pozzz braci u SRB i ne primajte se na izjave ovog idiota i njemu slicnih, nebitnu su u Crnoj Gori!

  • Bojan

    12. januar 2014 | 22:30

    Ej, ajmo u 100€ da ovi planiraju da izbace sve Srpske svece i ubace Mila Đ!

  • rade

    12. januar 2014 | 22:38

    Sekta crnogorska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA