SLUČAJ ĆURUVIJA: Uhapšeni Ratko Romić i Milan Radonjić

Bivši operativac Državne bezbednosti i bivši načelnik beogradskog centra DB-a, optuženi za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su u Beogradu

  • 9

Bivši operativac Državne bezbednosti (DB) Ratko Romić, kao i bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, optuženi za učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije, uhapšeni su u Beogradu, saznaje "Blic".

Oni su privedeni na saslušanje i u toku je pretres njihovih stanova.

Romić je juče izjavio je da očekuje da bude uhapšen zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali je tom prilikom tvrdio da nije učestvovao u tom zločinu i da će to dokazati na sudu.

Prema optužnici Romić se tereti da je pomagao u izvršenju ubistva, dok se Radonjić tereti za organizaciju zločina.

Na optužnici za ubistvo Ćuruvije nalaze se još i Radomir Marković (68), tadašnji šef resora Državne bezbednosti, koji se tereti da je direktno naredio likvidaciju, kao i Miroslav Kurak Miki (43), nekadašnji pripadnik posebne službe obezbeđenja u DB, za koga se sumnja da je direktni izvršilac zločina.

Kako Telegraf saznaje, Kurak živi u Tanzaniji i bavi se ogranizacijom lova na divlje zveri.

Vlasnik "Dnevnog telegrafa" i nedeljnika "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999. godine, na Vaskrs, u ulazu zgrade u kojoj je živeo u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubica je u njega ispalio 17 metaka.

Nekoliko dana ranije u "Politici ekspres", dnevniku koji je tada izlazio, a nešto kasnije ugašen, Ćuruvija je optužen da je "izdajnik koji je priželjkivao bombe".

Nakon pada režima Slobodana Miloševića istraga je utvrdila da su Ćuruviju danonoćno pratili pripadnici Državne bezbednosti i da su iznenada, nekoliko minuta uoči ubistva, povučeni sa "zadatka".

Na osnovu zahteva Specijalnog tužilaštva istražni sudija saslušao je više od 100 predloženih svedoka. Između ostalih saslušano je i 27 "pratilaca", pripadnika DB, niz bivših funkcionera te službe, obavljeno je medicinsko-balističko veštačenje, a prikupljeni su i drugi materijalni dokazi.

(Telegraf.rs / Tanjug, Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvetokosa baba jula

    14. januar 2014 | 12:55

    A kad cete baba julu da uhapsite ?

  • cica Draza

    14. januar 2014 | 14:06

    Oni su radili drzavni poso sta im drzava naredi. Gde je baba Julka nju uhapsite

  • MMilan

    14. januar 2014 | 13:15

    Rece ovaj Romic da ceka da ga uhapse...pa eto,doceka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA