OVO JE PRAVI SRPSKI VOJVODA: Stepa Stepanović vratio penziju jer je mislio da je prevelika!

Vojvoda je poštara, koji je došao da mu uruči penziju, posalo nazad sa naredbom da se penzija smanji jer je prevelika. Njemu je, kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku u svim dotadašnjim ratovima, pripala državna penzija u vrednosti od 3.000 tadašnjih dinara

  • 30

Stepa Stepanović je drugi vojnik koji je u Srbiji dobio čin vojvode zbog zasluga za prvu savezničku pobedu u "Velikom ratu" – Cersku bitku. Vojvoda je zaslužan i za brz proboj solunskog fronta i izbacivanje Bugarske iz rata.

Dve godine posle veličanstvenog proboja Solunskog fronta i kraja Prvog svetskog rata otišao je u dugo zasluženu penziju. Vojvoda nije posedovao nikakvu drugu imovinu osim porodične kuće u Kumodražu gde su mu živela braća  i bavila se zemljoradnjom.

Po penzionisanju je živeo u kući svog tasta Veselina Milanovića u Čačku odbivši mnoge poklone i privilegije. Živeo je i radio pod parolom "otadžbini se daje sve, a od nje se ne uzima ništa".

Tadašnje novine zabeležile su priču o vojvodinoj prvoj penziji koja dodatno oslikava njegov karakter. Naime, on svoju prvu penziju nije ni primio.

Vojvoda je poštara, koji je došao da mu uruči penziju, posalo nazad sa naredbom da se penzija smanji jer je prevelika. Njemu je, kao srpskom vojvodi i istaknutom ratniku u svim dotadašnjim ratovima, pripala državna penzija u vrednosti od 3.000 tadašnjih dinara.

- Mangupi! Mangupi! Hoće da upropaste državu! Vraćaj pare, momče! Neka bar prepolove, šta bi s tolikim parama - zabeleženo je da je rekao Stepa Stepanović i poslao natrag zbunjenog poštara.

U to vreme je tri hiljade dinara bila velika suma, za hiljadu dinara je mogao da se kupi par najboljih volova, a za jedan dinar - sedam jaja. Vojvoda je penziju primio tek kada su je prepolovili, jer je smatrao da mu suma od 3.000 dinara ne priliči.

Do kraja života živeo je skromno, podigao je sebi grobnicu na čačanskom groblju, supruzi ostavio novac za troškove pogreba, pripremio sebi uniformu, obući i ordenje sa kojim će ga sahraniti.

Vojvoda Stepa Stepanović je umro 27. aprila 1929. godine. Kažu da je poslednje što je rekao bilo: "Polazite napred!"

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevno.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuka

    17. januar 2014 | 19:58

    Tada je jos postojala cast i obraz. A danas bi bilo joooj zar samo ovako malo!!! Deviza vojvode je danas okrenuta na UZMI SVE A NE DAJ NIŠTA!!! Kada ce se promeniti um ljudi u nasoj SRBIJI!! Ja se nadam uskoro inace nema od nas nista!!! Vecna ti slava VOJVODO!!!

  • Svensson

    17. januar 2014 | 20:04

    Kad porastem bicu Stepa

  • Keiretsu

    17. januar 2014 | 20:39

    E, pa u Srbiji je tada vladao kapitalizam. Bilo je dosta poznatih trgovaca, obrazovanih velikana... Nas kralj je preveo sa engleskog ,, Kapitalizam I sloboda" J.Mila I delio narodu... Bilo je i najpoznatijih osiguravajucih kompanija, fondova... Sve dok nisu dosle komunjare... Imovinu konfiskovale... ,,ako ne mislis kao I ja, ides u zatvor... svi smo mi jednaki"... Uzeli kredite na sve strane... napravili neodrziv razvoj, koji mi danas placamo... Eh, Srbijo, medju sljivama, 'bem te!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA