NA SVETOG SAVU: Karađorđevići zvanično traže imovinu od Srbije

Zahtev za povraćaj nekretnina oduzetih ukazom, koji je potpisao Edvard Kardelj 1947, trebalo bi da podnesu pravni zastupnici naslednika kralja Petra, princa Tomislava, kao i dece princa Andreja

  • 36

Karađorđevići će na Svetog Savu podneti zahtev za restituciju imovine koja im je oduzeta posle Drugog svetskog rata, nezvanično saznaju “Novosti”. Zahtev će se odnositi samo za imovinu u Srbiji.

Zahtev za povraćaj nekretnina oduzetih ukazom, koji je potpisao Edvard Kardelj 1947, trebalo bi da podnesu pravni zastupnici naslednika kralja Petra (prestolonaslednika Aleksandra), princa Tomislava (supruge Linde i dece Nikole, Katarine, Đorđa i Mihajla), kao i dece princa Andreja (Tatjane, Hristifora, Lavinije, Vladimira i Dimitrija).

Dinastiji je oduzeta milionski vredna imovina, od koje su nešto kraljevići nasledili posle smrti oca, nešto je kralj kupovao za života, a nešto se vodilo na kraljicu Mariju. Ostali su bez kompleksa Belog dvora na Dedinju, dvorske bašte “Rakovica”, kuće na Bulevaru Crvene armije, kuće u Abardarevoj, kao i dve kuće u centru Beograda, placeva i livada u Sokobanji, električne centrale i imovine u Topoli... Od naturalne restitucije izuzet je samo kompleks Belog dvora, kao kulturno dobro nulte vrednosti, ali je za njega moguće dobiti novčanu nadoknadu.

Do sada niko od Karađorđevića, osim naslednika kneza Pavla, nije u Srbiji podnosio zahtev za restituciju.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravoslavac

    17. januar 2014 | 22:56

    A da vrate oni Srbiji ono od cega cu bahato ziveli u Londonu do danasnjeg dana....!!

  • BALKANSKI SPIJUN

    17. januar 2014 | 22:53

    A narodne pare i zlato koje je kralj munuo u velikom bekstvu prema Londonu???? Joj narode ustaj i mlati redom !!! Neke i po nekoliko puta

  • al smo mi glup narod

    17. januar 2014 | 22:49

    Znaci doslo vreme da nam opet naplate! Nije dugo trebalo! I kao sto rekose na televiziji: "Velicanstvo za vas ima ko da gine...?!" Karadjordjevici, za vas ima ko da pati i gladuje! Samo napred; ovaj narod i ova zemlja i ne zasluzuje nista bolje od vas!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA