TABAKOVIĆ: Dolazak novih banaka u Srbiju

Guverner NBS očekuje dolazak banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na srpsko tržište, dok je u toku postupak oko ulaska jedne strane u vlasništvo Čačanske banke

  • 3

Bankarski sektor u Srbiji je stabilan i nema bojazni da će se ponoviti slične situacije sa državnim bankama koje smo imali u prošlosti, izjavila je guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković najavljujući i dolazak nekih novih banaka na srpsko tržište.

- I ove godine će u fokusu NBS biti kontrola banaka koja nijednog trenutka ne sme da ima ''inkvizitorski karakter'', već mora da bude vrlo ozbiljna, ali sa pristupom preventivnog delovanja i pomaganja bankama da se bave svojim tradicionalnim poslom kreditiranja privrede i građana - istakla je Tabaković u intervjuu Tanjugu.

Ona je navela da odgovore na pitanja kako će teći dalja konsolidacija dela bankarskog sektora u državnom vlasništvu i kakva je njihova perspektiva treba da pruži strategija koju priprema Ministarstvo finansija.

Ta strategija konačno i jasno treba da iskaže strateško opredeljenje države kao pojedinačno najvećeg akcionara u pogledu daljeg poslovanja tih banaka, rekla je Tabaković.

- Narodna banka je ojačala svoje aktivnosti u bankama u državnom vlasništvu, za neke je utvrdila i određene korektivne mere koje te banke treba da sprovedu da bi unapredile svoje finansijsko stanje i da bi bile spremne za rešenja koja će biti usvojena pomenutom strategijom - precizirala je ona.

Tabaković je napomenula i da se očekuje dolazak banke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na srpsko tržište, "a u toku je i postupak oko ulaska jedne strane u vlasništvo Čačanske banke".

- Takođe, mislim da se može očekivati i dolazak novih strateških investitora koji će se opredeliti za ulaganje u naš bankarski sektor - rekla je ona.

Kako je istakla, dolazak novih, kredibilnih banaka treba, pre svega, da obezbedi ponudu kvalitetnijih izvora finansiranja i da poveća konkurenciju omogućavajući tako povoljnije uslove kreditiranja privredi i stanovništvu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • opet lazete!

    19. januar 2014 | 13:35

    Srbija ima najnizi rejting i nijedna normalna banka nece izvrsiti "samoubistvo" i poslovati u takvoj sredini! U koliko mislite na banke i institucije koje se bave sumnjivim poslovima i pranjem velikih kolicina novca one su ovde vec uveliko i stalno su dobrodosle! guvernerko to je prava istina!

  • Lud Zbujen

    19. januar 2014 | 14:07

    Kad ce plate da nam budu kao u emiratima

  • Brodarac brod

    23. januar 2014 | 10:33

    Sto move? PA zar ove nisu vec dovoljno uzele?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA