LUDA KUĆA: U Srbiji postoji čak 31 inspekcija!

Da inspekcije ne rade dobro svoj posao, svedoče i ulični prodavci, kobasice i viršle uvezene iz susednih zemalja koje se prodaju na tezgama, ali i proizvodi bez deklaracije na rafovima u prodavnicama

  • 4

U Srbiji postoji čak 31 inspekcija, čija su sedišta rasuta u 12 ministarstava. Nadležnosti se prepliću, pa je neretko teško ući u trag ko šta uopšte kontroliše. Rezultati rada inspektora se, takođe, ne procenjuju, pa nije ni čudo što privrednici nemaju poverenja u inspektore, a prema istraživanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, čak svaki drugi tvrdi da im je dao mito.

Da inspekcije ne rade valjano svoj posao, svedoče i ulični prodavci, kobasice i viršle uvezene iz susednih zemalja koje se prodaju na tezgama, armija radnika koje poslodavci ne prijavljuju, proizvodi bez deklaracije na rafovima u našim prodavnicama...

Procene su da Srbija zbog sive ekonomije godišnje gubi potencijalne budžetske prihode od oko tri milijarde evra! Država je zakinuta zbog neplaćenih poreza, akciza i carine za robu, kojom se u našoj zemlji trguje nelegalnim kanalima.

U NALED-u kažu da je osnovni problem nedostatak krovnog zakona o inspekcijama. Naša država se još nije odlučila da li će razvijati svaku inspekciju posebno ili će formirati koordinaciono telo, kao što je to uradila Slovenija.

- Mnoge inspekcije nemaju dovoljno razrađene procedure postupanja. To im omogućava proizvoljno ponašanje pri proverama, što otvara prostor za korupciju. Inspekcije ne komuniciraju međusobno, jer ne postoji ni zajednički softver. To je jedan od razloga i što je gotovo nemoguće nadzirati njihov rad - napominju u NALED-u.

Kod nas su inspekcije decentralizovane, a neke se prepliću. Imamo tako veterinarsku i pograničnu veterinarsku, fitosanitarnu i pograničnu fitosanitarnu, inspekciju za javne puteve i saobraćajnu... Ključni problem koji je NALED identifikovao je veliki broj područnih kancelarija inspekcija - Poreska uprava ima 173, Tržišna 42, Sanitarna 30.

Ministar privrede Saša Radulović najavio je nedavno da će uvesti izmene u rad Turističke inspekcije, koja je jedina u nadležnosti njegovog ministarstva. Radulović je najavio da je u toku izrada standarda po kojima će biti ocenjen rad inspektora, a u konačan skor svakog od njih će ući i broj kontrola, napisanih kazni, saveta...

Dok inspektori i predstavnici ministarstava tvrde da ih je malo i da zbog toga ne stižu da sprovedu potpuniji inspekcijski nadzor, drugi tvrde da ih ima znatno više od potrebnog broja, ali da im nedostaju organizacija i znanje.

- Suštinski problem je u nejasnoj nadležnosti i odsustvu koordinacije inspekcija, čije se obaveze prepliću. To inspekcijski nadzor čini neefikasnim i skupim. Zaustavljena nezavisna kontrola ispravnosti i kvaliteta hrane - objašnjava Petar Bogosavljevića, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača.

(Telegraf.rs/ Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    19. januar 2014 | 23:35

    Bitna je delaracija? Pa sve je kinesko! Alo ljudi probudite se, mozda vam i na guzici pise made in china. A drzava gubi, koja drzava?, ona sto ljude privatizacijom istera na ulicu

  • Pop

    19. januar 2014 | 23:40

    Inspekcija inspekcije,joj Srbijo dokle si dogurala

  • kom

    20. januar 2014 | 08:06

    Mene samo zanima sta radi inspekcija rada??I gde su kad zoves??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA