GORI KIJEV: Protesti ne prestaju već 16 sati (FOTO)

Miris dima još uvek se oseća pošto su demonstranti rano jutros zapalili četiri policijska autobusa i dva kamiona od kojih su napravili ulične barikade. Uprkos hladnoći, na ulicama je i dalje oko 2.000 demonstranata od kojih mnogi nose gas maske

  • 5

Sukobi demonstranata i policije u centru Kijeva, izazvani kontroverznim zakonima o ograničavanju prava na protest, traju više od 16 sati, a mediji prenose da ima stotinak povređenih na obe strane.

Miris dima još uvek se oseća pošto su demonstranti rano jutros zapalili četiri policijska autobusa i dva kamiona od kojih su napravili ulične barikade, dok je policija blokirale prilaze centralnim ulicama u blizini ukrajinskog parlamenta, prenosi AP.

Uprkos hladnoći, na ulicama je i dalje oko 2.000 demonstranata od kojih mnogi nose gas maske, dok je noćas njihov broj bio 200.000 demonstranata, navodi Itar tas.

Demonstranti posipaju asfalt solju na mestima gde se formirao led usled upotrebe vodenih topova i bacaju petarde na policiju koja je upotrebila suzavac. Sukobi su počeli sinoć kada je grupa demonstranata napala policiju, pokušavajući da se probije do ulaza u zgradu parlamenta koji je bio zaprečen policijskim autobusima i jedinicama za razbijanje demonstracija.

Policija je upotrebila šok bombe, suzavac i vodene topove na tempereturi od minus sedam stepeni celzijusa, a jedan od opozicionih lidera, poznati bokser Vitalij Kličko pokušao je da zaustavi demonstrante koji su pohrlili u napad na policajce, ali je sam poprskan aparatom za gašenje požara.

Mnogi učesnici demonstracija na glavama su nosili lonce i druge vrste maski, izrugujući se odredbi prema kojoj je demonstrantima zabranjeno da pokrivaju lica, izveštava AP.

Novim setom zakona zabranjeni su svi vidovi antivladinih protesta, kao i nedozvoljeno postavljanje šatora i bina, a za kršenje javnog reda su propisane zatvorske kazne i do 15 godina. Vlada je za danas najavila razgovore sa predstavnicima opozicije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cica Draza

    20. januar 2014 | 11:25

    Kao mi 5.oktobra 2000. I sad eto zivimo lepo svi imamo poso pare ,putujemo ludnica kolko nam ne dobro

  • A

    20. januar 2014 | 11:48

    Ideja zapada je da napravi gradjanski rat,nazalost tako ce i biti...

  • Dare

    20. januar 2014 | 14:14

    Dali znate da je Klickova poslala Angrla Merkel da dize bune u Ukraini

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA