Srpski đaci među najnesrećnijima i najgorima na svetu!

Đaci u Srbiji se osim po lošim rezultatima iz matematike, čitalačke i naučne pismenosti na PISA testiranju, izdvajaju i po tome što se nalaze i među najnesrećnijima na svetu

  • 38

Prema istraživanju Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), đaci u Srbiji spadaju u nesrećnije koji su među najgorima po rezultatima PISA testiranja.

Do ove statistike, OECD je došao upoređujući rezultate ankete školaraca na pitanje da li se osećaju srećno u školi, sa posednjim rezultatima PISA testiranja. Srpski đaci su među nesrećnijima, a pritom imaju rezultate koji su među najlošijima. Da podsetimo, učenici iz Srbije su u okviru Međunarodnog programa procene postignuća učenika za 2012. u sve tri oblasti - matematičkoj, čitalačkoj i prirodno-naučnoj pismenosti postigli rezultate ispod proseka.

Na čelu liste najgorih škola sa najnesrećnijim učenicima su Katar, Argentina, Kipar i Grčka, a slede Slovačka, Rumunija, Tunis, Rusija, Crna Gora i Jordan.

PISA testove su među 65 zemalja, najbolje uradili tinejdžeri iz Šangaja, najvećeg kineskog grada, dok su najgori bili Peruanci. Sa druge strane, najsrećniji učenici su u Indoneziji, dok su najnezadovoljniji u Južnoj Koreji.

Najbolje škole sa najsrećnijim učenicima na svetu, prema istom istraživanju, nalaze se u Singapuru, Tajvanu, Švajcarskoj i Hong Kongu, kao i u Lihtenštajnu, Šangaju, Japanu, Islandu i Vijetnamu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    30. januar 2014 | 08:37

    Kakvi su im pojedini profesori, iskompleksirani, isfrustrirani, nestručni, koristoljubivi, sujetni, maliciozni, zli ... dobro je i da uopšte i pohadjaju nastavu.

  • Bogowski

    30. januar 2014 | 08:42

    Školstvo iz srednjeg veka. Sramotno.

  • BigFoot

    30. januar 2014 | 08:40

    Albanci, vidim, glupi, al' srećni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA