Trebinje menja ime u Srđangrad?!

Na Fejsbuku pokrenuta inicijativa da se Trebinje preimenuje u Srđangrad, po Srđanu Aleksiću, koji je poginuo štiteći sugrađanina Alena Glavovića, jer je bio napadnut po nacionalnoj osnovi

  • 21

Na društvenoj mreži Fejsbuk pokrenuta je inicijativa da se Trebinje preimenuje u Srđangrad, po Srđanu Aleksiću koji svoj život dao da bi zaštitio sugrađanina Alena Glavovića, napadnutog po nacionalnoj osnovi, januara 1993.

- Njegova žrtva itekako ima smisla i pokazuje da Trebinje nikada neće biti jednonacionalan grad - kazao je predsednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović povodom godišnjice smrti heroja Srđana Aleksića.

Stevoviće je naglasio da Srđanova žrtva nosi poruku ljubavi, mira i čovečnosti te da on nije poginuo zbog čoveka druge nacionalnosti, već samo zbog čoveka i podsetio da je jedan bulevar u Podgorici nazvan po Srđanu Aleksiću.

- Davno sam još kazao da će Srđan Aleksić i mrtav da ubija mržnju - naglasio je Stevović.

Predsednik Helsinškog odbor za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević smatra da žrtva Srđana Aleksića nije bila uzaludna, jer stvari u BiH polako dolaze na svoje mesto.

- Vreme u kom će se plemeniti i humanistički gestovi ceniti je tek pred nama. Srđan Aleksić je definitivno jedan od tih likova koji je u najtežim vremenima pokazao kakvi bi ljudi trebali biti - objasnio je.

Aktivisti Alternativnog kluba Trebinje već neko vreme bore da ovom heroju izgrade spomenik u Trebinju, dodaje on.

- Već smo dobili donatore, ali gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević iz svojih nacionalističkih razloga nije dozvolio da se na jednom metru izgradi ploča s natpisom 'Srđan Aleksić - čovek' - rekao je Stevović.

Predsednik nevladine organizacije Gariwo Amer Tikveš izjavio je da žrtvovanje Srđana Aleksića nije bilo uzaludno.

- Njegova žrtva za sve ljude koje su preživeli strahote rata je vratila veru u ljudskost. Iz tog razloga je njegov otac Rade u umrlici napisao da je Srđan poginuo vršeći svoju ljudsku dužnost u doba neljudskosti - naglasio je Tikveša.

Nevladina organizacija Gariwo je posthumno 2010. godine dodelila Nagradu 'Duško Kondor' za građansku hrabrost.

Srđan Aleksić, rođen 9. maja 1966. u Trebinju, a za vreme rata bio je vojnik Vojske Republike Srpske. Žrtvovao je svoj život da bi od sigurne smrti spasio Alena Glavovića, svog sugrađanina, Bošnjaka, koji je bio progonjen na nacionalnoj osnovi na pijaci u Trebinju.

(Telegraf.rs/ Fena)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ostap Bender

    27. januar 2014 | 19:11

    Spomenik je civilizovano i dostojanstveno obelezzje. Davanje imena gradovima je nešto sasvim drugo i spada u relikte komunizma (Titograd, Staljingrad, Lenjingrad, Gorki, Kardeljevo, ...). Kad Rim, Becc, Pariz...nisu dobili imena po recimo Cezaru, Franji Josifu , Luju XIV....

  • Dejan B.

    27. januar 2014 | 19:01

    olicenje svega ljudskog i casnog

  • Trebinjac u srcu i dusi

    27. januar 2014 | 19:07

    Nek mu je vecna slava i hvala mu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA