HIT PRESUDA IZ 1951: Tri meseca zatvora zato što je nezaposlen i vozi motor (FOTO)

- Imenovani već duže vreme nigde ne radi, već se bavi skitnjom i bespoličarenjem. Kreće se u razna problematična društva. Pored toga imenovani ima svoj motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši gorivo, odnosno to nije njegov motor nego njegovog druga koji redovno upotrebljava - stoji u presudi kojom je Nikola Nikolić 1951. godine kažnjen sa tri meseca zatvora

  • 12

Omiljena današnji posao mnogih mladih u našoj zemlji, popularno "blejanje", pre samo pola veka je bilo kažnjivo, i to zatvorom u trajanju od tri meseca! Na taj način se tada država borila protiv ponašanja koje nije bilo po društvenim normama tadašnjeg doba. Kada bi takva pravila primenili danas, više od 50 procenata mladih bi bilo utamničeno.

Prema presudi donetoj 11. januara 1951. godine izvesni Nikola Nikolić iz Beograda je kažnjen zatvorom u trajanju od 90 dana zbog toga što "duže vreme neće da se zaposli, već život provodi u besposličarenju i skitnji"!

Narodni sud je tako ovog nesrećnika lišio slobode na tri meseca, i pored toga ga dodatno oglobio sa 90 dinara kazne na ime takse. U obrazloženju ove presude je detaljno navedeno zašto je ovaj tadašnji buntovnik kažnjen.

- Imenovani već duže vreme nigde ne radi, već se bavi skitnjom i bespoličarenjem. Kreće se u razna problematična društva. Pored toga imenovani ima svoj motor koji nemilosrdno upotrebljava i troši gorivo, odnosno to nije njegov motor nego njegovog druga koji redovno upotrebljava, odnosno služi se njegovom šoferskom dozvolom.... Imenovani se brani da je na nekoliko mesta pokušavao da se zaposli, pa mu nije uspelo,  što mu se odbrana odbacuje kao neumesna i netačna - ističe se u presudi.

U obrazloženju je saopšteno i da je ovakvo rešenje doneto na osnovu tadašnjem Zakonu o prekršajima. Na kraju presude, čuveni slogan: "Smrt fašizmu - Sloboda narodu".

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA