Hrvatska vraća Srbima imovinu u centru Zagreba!

U prošlosti, Srpskom privrednom društvu nije priznat status naslednika nekadašnjeg istoimenog društva, a time i skupocenih nekretnina, i u pregovorima s vladom pronađeno je kompromisno rešenje, tako da će se Privredniku nekretnina biti "poklonjena"

  • 3

Predstavnici aktuelne vlasti i Samostalne srpske demokratske stranke (SDS) dogovorili su se da se Srpskom privrednom društvu Privrednik u Zagrebu vrati imovina vredna gotovo dva miliona evra.

To je za zagrebački “Jutarnji list” potvrdio Mile Horvat, šef Kluba zastupnika SDS i kaže da postoji dobra politička volja da se taj dogovor sprovede, kao i da bi to pitanje trebalo vrlo brzo da bude rešeno. Privredniku će, kako se navodi, biti vraćeno otprilike 1.300 kvadrata u najstrožem centru Zagreba, čime će se okončati 15 godina dug spor tog udruženja i hrvatske države.

Inače, Privrednik je humanitarno udruženje koje stipendira siromašne učenike i studente iz povratničkih krajeva. U prošlosti, Privredniku nije priznat status naslednika nekadašnjeg istoimenog društva, a time i skupocenih nekretnina, i u pregovorima s vladom pronađeno je kompromisno rešenje, tako da će se Privredniku nekretnina biti "poklonjena".

Kao svojevrsni paradoks list primehuje da je Privrednikov zahtev 2002. odbila tadašnja SDP-ova ministarka pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, a 12 godina posle dogovor je postignut upravo sa socijaldemokratskom vladom u Hrvatskoj.

Privredniku će, kako se navodi, biti poklonjen kompleks od tri zgrade u Preradovićevoj 18 i prizemni dio nekadašnje Palate Bašić na uglu Berislavićeve i Gajeve ulice, u kojoj se danas nalazi dućan prehrane.

Tu je zgradu Privredniku poklonio Lazar Bašić, zagrebački trgovac, koji je bio i vlasnik ciglane u Jasenovcu - koja je u Drugom svetskom ratu postala deo ustaškog logora smrti i mesto likvidacije tamošnjih zarobljenika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA