NBS oduzela dozvolu za rad Univerzal banci

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci i imenovao Agenciju za osiguranje depozita da isplati osigurane depozite

  • 9

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da oduzme dozvolu za rad Univerzal banci i imenovao Agenciju za osiguranje depozita za administratora.

Utvrđeno je da se u prethodnom periodu finansijsko stanje te banke znatno pogoršalo, te da je banka dospela u stanje kritične potkapitalizovanosti i da je ugrožena likvidnost i kontinuitet poslovanja.

Imajući u vidu da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole za rad, u skladu sa Zakonom o bankama, NBS je u cilju zaštite interesa deponenata i očuvanja stabilnosti finansijskog sistema donela navedenu odluku.

Izvršni odbor je konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama u delu koji se odnosi na kapital i pokazatelje poslovanja.

Agencija za osiguranje depozita će tokom sledeće nedelje preduzeti sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju isplate osiguranih depozita u skladu sa Zakonom o osiguranju depozita.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko

    31. januar 2014 | 17:04

    Odlicno, unistite sve domace banke i dovucite strance koji vrsljaju po srbiji kako im se cefne

  • Nena

    31. januar 2014 | 18:08

    To je banka koja je radila po istom principu kao i PBB, Vojvođ. razv.banka i Agrobanka. Davali su kredite tajkunima a ovi im nisu uopšte vraćali dug.Za te plasmane uzimali su veoma rizične hipoteke, i to su znali oni koji su davali kredite. E sada vi nagađajte zašto su to radili.

  • Zanto

    31. januar 2014 | 21:24

    @ Zorica 450 ljudi je ostalo bez posla, drzava je mahinacije pojedinih direktora mogla da spreci... zlobno je pozeleti da se zatvori i trafika a kamoli banka

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA