5

Korupcija košta EU 120 milijardi evra

Nijedna zemlja članica EU nije pošteđena korupcije, iako situacija varira od zemlje do zemlje. U nekim zemljama sistemi javnih nabavki podložni prevarama, dok je u drugima problematično finansiranje stranaka, navodi se u izveštaju Evropske komisije

Sesil Malmstrom
Foto:AP/Tanjug

Korupcija, zloupotreba vlasti radi lične koristi, košta godišnje 28 zemalja EU oko 120 milijardi evra, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK).

Nijedna zemlja članica EU nije pošteđena korupcije, iako situacija varira od zemlje do zemlje, dodaje se u izveštaju.

Korupcija podriva poverenja građana u demokratske institucije i pravnu državu, uništava ekonomiju i lišava državu neophodnih poreskih prihoda – objašnjava evropski komesar unutrašnjih poslova EU, Sesil Malmstrom.

Foto:AP/Tanjug

Foto:AP/Tanjug

Ona je napomenula da je komisija prvi put sastavila ovakav izveštaj koji obuhvata i preporuke za suzbijanje korupcije.

Malmstrom je rekla da su u nekim zemljama sistemi javnih nabavki podložni prevarama, dok je u drugima problematično finansiranje stranaka, te da su teško pogođena opštinska tela. U pojedinim državama pacijenti moraju da plaćaju mito za adekvatnu medicinsku brigu.

Studija obuhvata dve velike ankete, koje su pokazale da tri četvrtine građana EU smatraju da je korupcija raširena u njihovim zemljama. Četiri od deset anketiranih preduzeća opisala su korupciju kao prepreku za poslovanje u Evropi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: EU, Evropska komisija, Evropska unija, Korupcija, Sesil Malmstrom
Popularni komentari
 • C
  Chwarak

  Cekaj samo da mi udjemo u EU. Dupliracemo vam taj iznos!

 • D
  Debbie

  Imaje svuda .Cak I ovde nasi balkanci su je doneli.U opstini su podmicavali sluzbenike da bi im dozvolili gradnju.Kad sam dosla kuce su bile klasicne ono kuca sa dvoristem napred I nazad.Neko se je dosetio pa su poceli da ruse te kuce I na tom placu da sagrade po dve I tri male kucice a negde I cetri za svaki veliki poso se placa ako hoces kao sto je neki poso koji ide na ugovor.Ali radi se ljudi imaju poso sto je najbitnije.Mo zda prosecan gradjanin to I ne primecuje a I ne oseca.Sto se tice kazne o saobracajnom preksaju za sada se placa nema podmicivanja .uhvati te kamera za brzinu posalju ti racun daju ti dve nedelje naznaceti da mozes da proveris ako nisi siguran I idemo dalje kad uplstis posle ti stigne pismo da du ti uzeli poene I jos koliko imas.kso dto rekoh za prosecne gradjsne je ok

 • P
  Pop

  Ma jel da to ikod njih ima?A traže od Srbije da nema korupcije,prije će iskorijeniti Srbe nego korupciju iz njih

foto dana

video dana