SAMO U SRBIJI: Krade novac od putarine, a ne mogu da mu daju otkaz!

Radnik "Puteva Srbije" Đorđe Čogurić je čak tri puta za samo pet godina dobio otkaz, ali ga je Inspektorat rada svaki put vraćao na posao. Pročitajte kako je to moguće

  • 39

U Srbiji ponekad nije dovoljno ni da tri puta dobiješ otkaz sa istog posla za samo pet godina, pošto uvek postoji mogućnost da Inspektorat za rad takvu odluku poništi i zaposlenog vrati na posao.

To što je radnik "Puteva Srbije" Đorđe Čogurić od 2008. do 2013. tri puta dobio otkaz zato što je novac od naplate putarine uzimao za sebe, prema mišljenju Inspektorata za rad, nije dovoljno jak prekršaj za otkaz, već je sporan poslodavac "koji nije postupio u skladu s odredbama zakona kojim se uređuje postupak otkaza".

Čogurić je kao radnik na naplati prviprekršaj napravio krajem jula 2008. u trećoj smeni i tom prilikom je protivpravno prisvojio 140 evra iz kase i 540 dinara. Samo nekoliko dana kasnije, u prvoj smeni, uzeo  je 384 evra i 360 dinara, da bi desetak dana kasnije prisvojio još 530 evra i 1.120 dinara.

Sve ove podatke proverili smo i u "Putevima Srbije", u kojima navode da je  ovaj radnik i pored toga rešenjem Inspektorata za rad vraćen na posao u martu 2009. godine.

Krajem 2011. Čogurić je ponovo na naplatnoj rampi oštetio putnike tako što ih je "krajcovao" za 200 dinara kusura, zbog čega su putnici i podneli žalbu "Putevima Srbije".

Početkom 2012., po završteku prve smene, on je čak prisvojio pazar u vrednosti od 56.000 dinara, zbog čega mu "Putevi Srbije" daju otkaz, ali ga Inspektorat za rad ponovo vraća na posao.

Sredinom prošle godine, Čogurić po treći put dobija otkaz zbog manje uplaćenog pazara u iznosu od oko 30.000 dinara, a Inspektorat za rad ga još jednom vraća na posao u septembru 2013.

Čogurić je sve radio po sistemu "ukradeš novac s naplate putarine, dobiješ otkaz, a onda tužiš firmu sudu zato što si dobio otkaz". Sledi žalba Inspektoratu za rad za vraćanje na posao, koji Čogurića ekspresno vraća na posao do okončanja sudskog spora, a on traje godinama (prva tužba podneta 2008, postupak i dalje u toku).

Nakon drugog otkaza ugovora o radu, Čogurić se prilikom razduživanja opreme pozdravio s kolegama rečima "Vidimo se uskoro!", što govori o njegovoj sigurnosti u ljude koji su ga već jednom vratili na rad, kažu u "Putevima Srbije".

- Zaposleni Đ. Č. je do sada tri puta dobio otkaz u JP “Putevi Srbije“ zbog povrede radne obaveze: 2008. godine, 2012. i 2013. godine. Rešenjem Inspektora rada ovaj radnike je vraćen na posao u Sektor naplate putarine do pravnosnažnog okončanja radnih sporova pred Prvim Osnovnim sudom u Beogradu. Protiv navedenih rešenja o vraćanju na rad "Putevi Srbije" su podnosili žalbe ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike, ali su one svaki put odbijene kao neosnovane, pa je Čogurić i dalje ostao u radnom odnosu u "Putevima Srbije" - kažu za Telegraf u ovom preduzeću.

Kako dodaju u "Putevima", prilikom davanja otkaza Ugovora o radu ni na koji način nisu povredili prava zaposlenog.

- Nije jasno iz kog razloga je Inspekcija rada svaki put svojim rešenjima odlagala izvršenje rešenja o otkazu Ugovora o radu za ovog zaposlenog - navode dalje.

S druge strane, u Inspektoratu za rad kažu za Telegraf da je u konkretnom slučaju Inspekcija rada nedvosmisleno utvrdila da je rešenjima poslodavca o otkazu Ugovora o radu očigledno povređeno pravo zaposlenog.

- Pod očiglednom povredom podrazumeva se gruba, očigledna, nesumnjiva povreda koja je vidljiva već na prvi pogled, jer poslodavac nije u potpunosti postupio u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje postupak otkaza Ugovora o radu - tvrdi za Telegraf.rs direktor Inspektorata za rad Dragoljub Peurača.

Peurača ističe da Inspekcija rada postupa u skladu sa zakonom i u okviru svojih ovlašćenja.

- U konkretnom slučaju o zahtevima zaposlenog Čogurića odlučivali su različiti inspektori rada i svi su odložili od izvršenja rešenje poslodavca o otkazu Ugovora o radu. Po žalbama na navedena rešenja odlučivalo su tri različita direktora zbog dugog vremenskog perioda između prvog i poslednjeg obraćanja navedene stranke. Jasno je da se ne može govoriti o pristrasnosti u navednom slučajevima, jer su o zahtevima i žalbama odlučivale različite osobe - kaže Peurača.

U "Putevima Srbije", ipak, tvrde da ovakva odluka Inspektorata za rad nije dobra ni za koga, ni za preduzeće, a ni za zaposlenog koji se samo ohrabruje na protivpravno ponašanje, čime nanosi štetu i budžetu Republike Srbije.

U "Putevima Srbije" navode da iako zapisnikom inspektora rada nije konstatovana nijedna očigledna povreda prava zaposlenog niti je navedena nijedna nepravilnost, inspektor rada donosi rešenje o povratku na posao Čogurića što predstavlja zloupotrebu ovlašćenja sa unapred postavljenim ciljem da se zaposleni vrati na rad, čime se praktično podržava u vršenju zloupotreba, što svojim daljim postupcima potvrđuje.

- Očigledno je da Inspektorat za rad ne želi da zaposleni Đorđe Čogurić prestane sa radom, već svojim rešenjima odlaže otkaz Ugovora o radu i udaljavanje zaposlenog sa rada, iako su u pitanju povrede rada koje u sebi sadrže elemente krivičnog dela. Prilikom postupka utvrđivanja povrede radnik obaveza i dužnosti Đ. Č, mi smo u svemu vodili računa o pravima zaposlenog, što potvrđuje i zapisnik inspektora rada u kome nije navedena nijedna nepravilnost, tako da ne postoji povreda prava zaposlenog - kažu u "Putevima".

Đorđe Čogurić odbio je da prokomentariše za Telegraf ove navode.

Rešenjem Inspektorata rada vraćen je na posao do donošenja odluke suda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LeBron Ziggs

    14. februar 2014 | 09:15

    Srbistan .. samo kod nas to ima

  • Zullu

    14. februar 2014 | 09:35

    Vracaju ga zato sto je mnogo dobar covek, nije zadrzao sve za sebe nego podelio sa inspektorima, dusevan covek...

  • Gepard

    14. februar 2014 | 09:16

    Ovo samo u srbiji ima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA