Presuda Šakalima 11. februara

Pripadnicia paravojne formacije "Šakali" se na teret stavljaju ubistva, silovanja, uništavanje civilne imovine, pljačke, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa glavnim ciljem da primoraju stanovništvo albanske nacionalnosti da se iseli u Albaniju

  • 8

Viši sud u Beogradu izreći će u utorak, 11. februara presudu pripadnicima paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, optuženim za ubistva 120 Albanaca u selima kod Peći 1999.

Tužilaštvo za ratne zločine predložilo je sudu da prvooptuženog, komandanta 177. Vojnoteritorijalnog odreda Peć Toplicu Miladinovića osudi na maksimalnih 20 godina zatvora.

Za druge optužene tužilaštvo je sudu predložio kazne od pet do 15 godina. Presuda će biti izrečena u 13 sati u zgradi Višeg suda u Ustaničkoj ulici.

Zgrada Specijalnog suda

Osim Miladonovića, optuženi su pripadnici tog odreda Srećko Popović, Abdulah Sokić, Slaviša Kastratović, Boban Bogićević, Ranko Momić, Zoran Obradović, Milojko Nikolić, Siniša Mišić, Dejan Bulatović.

Optuženi su i pripadnik teritorijalne odbrane Veljko Korićanin i pripadnici policije Vidoje Korićanin i Radoslav Brnović.

Njima se na teret stavljaju ubistva, silovanja, uništavanje civilne imovine, pljačke, u nameri da steknu ličnu imovinsku dobit i sa glavnim ciljem da primoraju stanovništvo albanske nacionalnosti da se iseli u Albaniju.

U optužnici se navodi da je Miladinović naredio potčininjenima, pa i neposrednom komandiru prvog voda 177. VTO Peć pokojnom Nebojši Miniću zvanom "Mrtvi", da pretresu sela Ćuška, Pavljan i Zahač 14. maja 1999. godine kako bi pronašli pripadnika OVK, iako je bio upoznat sa ponašanjem jedinice.

Miladonović je bio nadređen svim pripadnicima odreda, pa i jedinici, kojoj je upravljao Nebojša Minić, poznatim kao Šakali.

Kako se navodi u optužnici, Miladinović je bio svestan da će prilikom izvršenja naređenja, jedinica kojom je neposredno komandovao Minić, izvršiti krivična dela.

(Telegraf.rs /Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    6. februar 2014 | 20:37

    Samo vi hapsite i na maksimalne zatvorske kazne a oni mrtvi srbi od slovenije preko hrvatske i bosne pa do kosova i metohije njih ko sisa oni su srbi to se ne vazi...e srbadijo......

  • Dado

    6. februar 2014 | 20:45

    Sloboda za Sakale

  • Knjaz milos

    6. februar 2014 | 21:07

    Odgovaraće oni pred Bogom.... A i Zaslužili su kazne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA