Ovi dokumenti neprocenjive vrednosti izgoreli su u neredima u Bosni!

Zbirka poklona i otkupa, Zbirka ličnih dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, samo su deo neprocenjivih dokumenata koji su stradali u neredima u Bosni i Hercegovini

  • 10

Dan nakon velikih protesta u BiH sumira se počinjena šteta.

Građani koji su izašli na ulice Sarajeva, Tuzle, Mostara ostavili su za sobom haos.

Kako je za Klix.ba ispričao uravnik Arhiva BiH, Šaban Zahirović izgorela je istorijska građa čija se vrednost ne može proceniti.

- Jedan od depoa Arhiva BiH koji je zapaljen sadržavao je najvrednije fondove kojima smo raspolagali. Zbirka poklona i otkupa, Zbirka ličnih dosjea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosjea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudijsko-šerijatsku školu u BiH. To je samo deo dokumenata - kazao je Zahirović.

Dodao je i kako ta građa nije stradala u tri rata, a izgorela je evo danas, što je, kaže Zahirović, velika kulturna sramota.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nedo

    8. februar 2014 | 12:01

    Ionako ste vi ta dokumenta falsifikovali ili u najboljem slucaju krili od javnosti da istina ne ugleda svetlost dana! Jer kad bi istina izasla na videlo ne bi bilo bosnjaka, ustase i "hrvatsko cvijece" bi odgovarali za najstrasnije zlocine, ne bi se velicala aneksija Austrougarske, osudio bi se osmanaski teror itd!

  • apokalipsa

    8. februar 2014 | 11:50

    Sreca pa nisu Srbi inace bi nas odmah bombardovali...podrzavam promjene ali bolje bi bilo da su pohvatali gamad (politicare) i drzali ih kao taoce nego sto su unistavali i palili...

  • emil

    8. februar 2014 | 13:21

    Nije slucajno imajuci u vidu obelezavanje jubileja povodom pocetka velikog rata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA