Koncert za pomoć Andrijani koja boluje od raka mozga

Zahtev za uvećanje dodatka za negu Andrijane Petrović (13) iz Paraćina je odbijen, a njeni sugrađani su odlučili da humanitarnim koncertom pomognu ovoj devojčici koja se već čitavu deceniju bori s opakom bolešću

  • 1

Već punu deceniju Andrijana Petrović (13) iz Plane bori se sa kancerom mozga, koji više ne može da se operiše, pa devojčica samo uzima lekove i odlazi na hemoterapiju. Uprkos ovakvom zdravstvenom stanju, Republički PIO fond nedavno je odbio zahtev majke da joj se uveća dodatak za tuđu negu, ali će nakon žalbe i reagovanja javnosti, komisija ponovo procenjivati stepen njenog telesnog oštećenja.

U međuvremenu, Andrijana je ponovo u bolnici, pa su Paraćinci odlučili da još jednom reaguju kako bi olakšali finansijsku situaciju ove devojčice o kojoj samo majka brine.

Ideju je dalo Kulturno-umetničko društvo "Spasovdanski vez" iz sela Drenovac. U gradskom pozorištu u Paraćinu organizovali su humanitarni koncert i pozvali još dva društva da nastupe – "Lazaricu" iz Kruševca i paraćinski "Staklarac". Sala je bila prepuna, a cena karte simbolična, 100 dinara. Na ovaj način je prikupljeno četrdesetak hiljada koji će dobro doći Andrijani i njenoj majci Ivani.

Majka kaže da nema reči da se zahvali svima koji im pružaju podršku, ne samo zbog novca već i zbog osećaja da njih dve više nisu same.

- Početkom februara trebalo je da nastavimo sa hemoterapijom na Onkološkom institutu u Beogradu, ali je Andrijani opet pozlilo. Dobila je temperaturu, samo spava, malaksala je, preslaba... Primili su je u bolnicu u Paraćinu, pa su nas uputili u Klinički centar u Kragujevac. Šetamo se iz jedne bolnice u drugu, a nikako da bude bolje. Andrijani je pao imunitet zbog hemoterapije pa sad ima bakterijsku infekciju - objašnjava s tugom Ivana.

Ona navodi da su je zvali iz PIO fonda kako bi zakazali ponovni dolazak komisije, po žalbi. Međutim, rekli su da ne mogu da veštače u bolnici, već da im javi kada Andrijana bude kod kuće.

Da lekarska komisija ispravi prethodnu grešku, očekuje i Vesna Živanović iz udruženja građana "Pokret dostojanstvenih". Ona je prva skrenula pažnju na životnu dramu ove devojčice.

- Da je doktor samo malo bolje pogledao medicinsku dokumentaciju, video bi da je njeno zdravstveno stanje mnogo gore nego ranije, kada je telesno oštećenje takođe procenjeno na 30 odsto. Andrijana teško govori i stoji, ima epileptične napade, stanje je sve teže, a njenoj boljci nema leka. Nadamo se da će ta nepravda biti ispravljena i da će Andrijana dobiti veći dodatak koji je neophodan za njenu negu, pogotovu što majka ne radi jer brine o ćerki 24 sata – dodaje Živanovićeva.

(Z.R.P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.N.

    9. februar 2014 | 13:25

    Stambene kredite po povlašćenim uslovima, protivzakonito PIO fond deli zaposlenima, a ovom detetu i majci uskraćuju zakonsko pravo u najtežem životnom trenutku. Užas!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA