Evo zašto je ponedeljak neradan dan i za Srbe i za Šiptare

Kako Dan državnosti Srbije pada u subotu, 15. februara, Ministarstvo rada odlučilo je da se u ponedeljak u Srbiji ne radi. Istog dana, kosovski Albanci obeležiće svoj Dan državnosti i šest godina otkako su proglasili nezavisnost Kosova

  • 5

Srbi i Albanci s Kosova ove godine će istog dana će obeležavati Dan državnosti. Dok će se širom Srbije proslavljati Dan ustavnosti i početak Prvog srpskog ustanka, u delovima južne pokrajne slaviće se Dan nezavisnosti Kosova.

Do ovog preklapanja je došlo iz razloga što su 15. i 16. februar neradni dani, pa je Ministarstvo rada Srbije odlučilo da neradni dan povodom ovog praznika bude i ponedeljak, 17. februar.

Iako će se državne svečanosti održavati upravo tokom vikenda, stanovnici Srbije praznovaće i u ponedeljak, baš na datum na koji je pre šest godina Kosovo proglasilo nezavisnost.

Petnaesti februar jedan je od najznačajnih dana u srpskoj istoriji u kulturnom, političkom i istorijskom smilu. Na taj dan 1804. počeo je Prvi srpski ustanak, da bi trideseti jednu godinu kasnije donet prvi srpski Ustav.

Srpska pravoslavna crkva na taj dan slavi praznik kada je Bogorodica, četrdesetog dana od rođenja Isusa Hrista, otišla u hram da prinese žrtvu i tamo srela starca Simeona koji je u malom Isusu prepoznao spasitelja.

Albanci na Kosovu će u ponedeljak proslaviti šest godina od kako su proglasili nezavisnost Kosova. Prethodnih godina ovaj dan proslavljali su brojnim šetnjama i skupovima širom Prištine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA