PRETI LI BOSNI NOVI RAT: Cilj revolucije ukidanje Srpske?

Među kritičarima se javila sumnja da su bosanski političari iskoristili demonstracije i "socijalni" bunt u BiH da bi sproveli svoje političke namere. Cilj Bošnjaka je da se promeni Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim ukinu kantoni i entiteti

  • 40

Protesti i bunt nezadovoljnih građana u Federaciji Bosne i Hercegovine traju od prošle nedelje, a određene činjenice i postupci ukazuju na to da je sve to smišljeno i urađeno da bi u BiH došlo do ukidanja entiteta i kantonalne vlasti.

"Bosansko proleće" počelo je u Tuzli kao bunt radnika i siromašnih građana. Odatle se proširio na ostale delove FBiH, gde su se palile zgrade Vlade i zarobljavali premijeri kantona. Određene struje smatraju da je ova revolucija u stvari prerasla u radikalnu političku borbu Bošnjaka za anuliranje Dejtonskog sporazuma i ukidanje kantona i entiteta.

Ipak, nemiri i demonstracije nisu uspele da se prenesu na Republiku Srpsku i delove države gde su Hrvati većina, iako je namera bila da se cela zemlja "digne na noge".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kaže da samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire u više gradova Federacije BiH, već da je reč o "projektu koji bi trebalo da eskalaciju događaja iz FBiH na neki način transferiše prema Republici Srpskoj".

- Znamo da bošnjačka udruženja organizuju proteste u RS i dok su mirni nemamo ništa protiv, bez osporavanja mogu da održavaju proteste bilo gde, pa i u Bjeljini - istakao je Dodik odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su se protesti preneli i na RS.

Prema Dodikovim rečima, BiH je u institucionalnoj krizi i pokazuje da ne može da preživi, jer nema unutrašnji konsenzus o svom postojanju. Naveo je da zahtevi koji se čuju o potrebi ustavnih promena govore o tome da je stvar političke prirode i da je bošnjački vrh izgubio kontrolu nad situacijom i doveo do aktuelnih događaja.

Među političkim analitičarima sve više vlada mišljenje da su protesti krenuli kao socijalni bunt, ali da su očigledno dobili politički karakter. To su primetile i Srbija i Hrvatska, koje su potvrdile da je cilj revolucije da se redefinišu odnosi i promeni Dejtonski mirovni sporazum.

Mnogi smatraju da je kriza i nastala upornim kršenjem sporazuma koji je potpisan u vazduhoplovnoj američkoj bazi, i da se ne vidi nikakva veza između socijalnog bunta i zahteva za ukidanjem kantona.

Mehmedalija Nuhić, politički analitičar iz Tuzle, tvrdi da poseduje pouzdane informacije da su organizatori protesta koji su prethodnih dana napravili pravi haos u FBiH počeli da nabavljaju oružje koje bi, prema njegovim rečima, trebalo da upotrebe protiv građana Republike Srpske.

U političkim krugovima u Sarajevu proširila se vest da je neposredno nakon demonstracija jedan visoki zvaničnik Evropske unije kontaktirao člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i tražio od njega da prihvati rešenja koja vode uspostavljanju trećeg entiteta za Hrvate u BiH. Izetbegović je negirao te insinuacije i rekao da takav zahtev nije zatražen od njega.

Građani u Republici Srpskoj pružili su podršku svojim sunarodnicima i izašli su na ulice u mirne proteste. I oni su zbunjeni, s jedne strane žele da se solidarišu sa ostalim građanima širom BiH, s druge strane sve se više provlači da je "Bosansko proleće" zapravo politički prevrat Bošnjaka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • King

    12. februar 2014 | 08:17

    Ne budite naivni, balije zele ceo kolac .

  • anti antifa

    12. februar 2014 | 08:27

    Završimo više sa tom tzv.bosnom o okrenimo se radu i ekonomiji.Republika Srpska nije bosna

  • Marko S

    12. februar 2014 | 08:36

    Balije su sve samo ne naivni. Sta znaci ukidanje entiteta i vracanje na Ustav iz 92, sta znaci stvaranje bosnjackog identitea? Da se svi u Bosni nazivaju Bosnjacima??? Taj film nisu gledali ni za vreme otomanskog carstva, a ne sad . JEdnom recju dzabe su rusili, procitani su.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA