SUDIJA: Ubijala vojska, ne paravojska

- To nisu bili nikakvi Šakali, ovo su bile regularne vojne jedinice - rekla je sudija Snežana Nikolić Garotićeva i dodala da je optuženima angažman u Vojsci upisan u vojne knjižice

  • 16

Devetorica pripadnika oružanih snaga osuđena je na ukupno 106 godina zatvora, dok su dvojica oslobođena optužbi za ubistvo više od 120 albanskih civila 1999. Trojici osuđenih su izrečene maksimalne kazne zatvora od 20 godina.

Toplicu Miladinovića i još 10 osoba tužilaštvo je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva izvršene na teritoriji opštine Peć u aprilu i maju 1999, kada je ubijeno više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahač, Plavljane i Ljubenić.

Iako je ovaj slučaj u javnosti pripisivan paravojnoj formaciji "Šakali", predsedavajuća sudija Snežana Nikolić Garotić rekla je da zločine u navedenim selima u okolini Peći nisu počinile paravojne formacije već regularne jedinice Vojske Jugoslavije, piše B92.

- To nisu bili nikakvi Šakali, ovo su bile regularne vojne jedinice - rekla je Nikolić Garotićeva i dodala da je optuženima angažman u Vojsci upisan u vojne knjižice.

Ona je u usmenom obrazloženju presude rekla da iskazi svedoka i optuženih ukazuju da su se u vreme kada su se zločini dogodili, na licu mesta nalazili i drugi ljudi u uniformama, ali da ovo sudsko veće nije imalo dokaza da ustanovi ko su, osim optuženih, bili ti drugi pripadnici oružanih snaga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Njegon

    11. februar 2014 | 17:08

    Za zverstva treba osudjivati , ali ne samo Srbe vec sve koji su to radili !

  • Brana

    11. februar 2014 | 17:03

    A koliko je ono bese dobila ona druga grupa za 88 Srba?Oslobodjeni od istog suda?!Juhuuuu,zivela Srbija!!!Eshumirajte Zivojina Misica pod hitno i pravac Zabela,on ce svabe da trebi terorista jedan!I Gavrila i Gavrila!

  • Lesa990

    11. februar 2014 | 17:22

    Hoće li se kome suditi za zločine nad Srbima?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA