OVO NISTE ZNALI: Ljubavna priča iz srpskog srednjeg veka koja će osvojiti svet! (FOTO)

Onako kako je naš kralj Uroš I Hrapavi dočekao svoju "frušku" nevestu svaka bi žena u bilo kom vremenu, pa i današnjem, poželela. Pred vama je priča koja će, kada bude ekranizovana, osvojiti svet

  • 8

Čitav svet ushićeno prati brojne ljubavne priče iz istorije raznih naroda, a Holivud je mnoge od njih ekranizovao. Evo jedne priče iz srpske istorije za koju mnogi od vas sigurno nisu čuli.

 

Srpska srednjevekovna država nastala je Raškoj, u dolini Ibra, u kojoj je bilo njeno središte i težište, dok se nije posle smrti cara* Časlava Klonimirovića preselila na jug, u Duklju, u kojoj se pojavio i prvi srpski kralj Mihailo I Vojisavljević. Pojavom Nemanjića prestona dvorana se ponovo seli na sever, pravoslavno hrišćanstvo definitivno postaje deo identiteta srpske države, a nakon toga i srpskog naroda.

 

Dolina Ibra će uskoro postati srpska Dolina kraljeva niz čije će obronke neprestano treperiti zvuk vizantijskog pojanja, a odmah potom i živi spomenik jedne ljubavi na neviđeno, jednog pravog srednjevekovnog "blajnd dejta".

 

Ko su bili njegovi akteri?

 

UROŠ I HRAPAVI

 

 

Bio je najmlađi sin Stefana Prvovenčanog i Ane Dandolo, unuk Stefana Nemanja, praunuk mletačkog dužda Enrika Dandola. Vladao je 33 godine i imao četiri sina od kojih su dvojica bili kraljevi, Dragutin i Milutin.

 

Njegova najvažnija zadužbina su Sopoćani, biser arhitekture raškog stila, a iza sebe je ostavio između ostalih zamkova i glasoviti Maglič. U Srbiju je doveo Sase, nemačke rudare, koji su iskopavanje sirovina iz naše rudom bogate zemlje podigli na viši nivo.

 

To je i srpsku privredu i trgovinu u celini uzdiglo, pa se njegova vladavina može posmatrati i kao doba mira, sreće i blagostanja, iako je kratkotrajno (i neuspešno) ratovao protiv Ugarske, te uspešno (i kratkotrajno) protiv Dubrovnika. U spoljnoj politici je težio udaljavanju od Vizantije.

 

 

Istorija ga je upamtila kao Velikog ili Hrapavog. Za ovaj drugi nadimak postoje brojne teorije, ali on verovatno dolazi ili od rošavosti njegovog lica ili od hrapavog glasa.

 

KO JE BILA JELENA ANŽUJSKA

 

Ne znamo tačno. Veruje  se da je bila u srodstvu sa kraljem Karlom I Anžujskim od Napulja i Sicilije, pošto je on u jednom pismu pominje kao svoju rođaku; međutim, engleski istoričar Gordon Mekdanijel tvrdi da je ona zapravo unuka sestre latinskog cara Konstantinopolja Boduena II; treći kažu da je Anžujska pogrešan prevod prezimena Anđela, mađarskih plemića. Ako će vam pomoći, njen biograf patrijarh Danilo II piše da je bila "roda fruškoga", odnosno francuskoga, čime bi misterija mogla biti rešena da se u tadašnjoj južnoj Ugarskoj a današnjoj severnoj Srbiji ne nalazi gora Fruška. Ovako, njeno će poreklo ostati misterija, možda nikada razjašnjena.

 

Njena najpoznatija zadužbina je čarobni manastir Gradac, u kome je i sahranjena. Osnovala je prvu žensku plemićku školu u Srbiji, organizovala je prepisivanje knjiga koje je kasnije poklanjala, na svom dvoru u Brnjacima na severu Metohije imala je i "knjigohranilište", odnosno biblioteku. Tu je takođe imala i čuvenu školu za siromašne devojke gde su mogle da uče vez i ostale poslove, ali i pismena i muziku.

 

MIRIS LJUBAVI

 

 

Kako je Jelena Anžujska došla u Srbiju je priča koja će zaista - ako se naša inicijativa od pre godinu sprovede u delo kao što Dragan Bjelogrlić najavljuje - rastopiti i oduševiti ceo svet, kada jednom bude ekranizovana.

 

Naime, buduća kraljica pristala je brodom u srpskom primorju i krenula put naše prestonice preko Zete, današnje Crne Gore. Da bi je, legenda kaže, podsetio na rodnu Provansu i iskazao ljubav kojoj će ostati veran do kraja života, Uroš je zasadio jorgovane od današnjeg Kraljeva pa sve do Raške.

 

Golemo mnoštvo plavih i ružičastih cvetnih stabala oplemenjivalo je divlju lepotu Ibarske klisure, a Dolina jorgovana postala je tako prava oda ljubavi i nežnosti srpskog kralja Uroša I Hrapavog prema svojoj "fruškoj" nevesti.

 

Ne znamo kakav je bio njihov prvi susret, ne znamo kakva je Jelenina reakcija bila dok je putovala drumom i mirisala romantični zanos svog budućeg muža, ali znamo da su ostali verni jedno drugom do kraja života, a iz njihovih biografija možemo da zaključimo i da su se voleli. I da je Jelena zavolela Srbiju koju nikada nije napustila. Prvi utisak, na koncu, možda i jeste najbitniji.

 

GDE JE DOLINA JORGOVANA

 

 

Crkva je Jelenu Anžujsku posle smrti kanonizovala kao sveticu, a već desetak godina se u njenu čast početkom maja održavaju “Dani jorgovana”, kada oživljavaju i srednjevekovni Maglič i manastir Žiča.

 

Dolina jorgovana počinje kod Kraljeva, i nastavlja se dalje na jug niz Ibar, te okružuje zamak Maglič koji se nalazi na magičnom kupastom uzvišenju iznad lakat-krivine koju pravi ova mistična reka, na oko 30 kilometara jugozapadno od Kraljeva.

 

Ako planirate da je posetite, počnite polako da se spremate. Nije svejedno, krećete na put koji vas vodi hiljadu godina unazad.

 

(Napomena: Imajte u vidu da termin car ovde upotrebljavamo u njegovom prvobitnom značenju: savremenici Rastka Nemanjića zovu carevićem, a on vladavinu svoga oca carevanjem, iako je zvanična titula bila veliki župan; isto važi i za potonje vladare koji nisu nosili carske titule. U pitanju je verovatno drevna titula koja se tek kasnije izjednačava sa pojmom imperatora.)

 

(V. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    14. februar 2014 | 14:00

    Fina prica, lepo je da ljudi znaju da i mi imamo istoriju a ne samo "turci". Zalosno je da nasa ministarstva daju milione evra na vozne parkove i koje kakve gluposti koje bi im ministarski mandat ucinile jos lagodnijim, a niko ne restaurira nase spomenike. Napominjete obilazak maglica. On je danas jedna ruina koji nije niko restaurirao puna zmija, a ta ista dolina jorgovana deponija smeca jer Ibar nosi skoljke od auta, stare sporete i ko zna sta pa sve to zavrsi uz obalu te takozvane "doline Jorgovana". Sve ostale zemlje cuvaju svoje spomenike pa oni danas sluze kao turisticke atrakcije, a od prodaje ulaznica se financira odrzavanje tog spomenika. Pogledajte samo Nemacku i sve njihove ocuvane dvorce. Bas je zalosno da nasa zemlja o tome ne vodi racuna, a ta dolina jorgovana bi mogla stvarno biti prelepa turisticka atrakcija da neko hoce u nju da ulozi.

  • Nezadovoljština

    14. februar 2014 | 12:17

    Lepa priča. Volim Srbiju.

  • Bora

    14. februar 2014 | 12:46

    U ovoj jadnoj naslednici slavne istorije komentarisu se samo afere I skandali pa nije cudo sto nema komentara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA