Italijanski premijer Enriko Leta podneo ostavku

Italijanski premijer podneo je neopozivu ostavku , a na današnjem sastanku Demokratska stranka podržala je Matea Rencija koji je na pragu da zameni Letu

  • 1

Italijanski premijer Enriko Leta (47) danas je podneo ostavku predsedniku Ðorđu Napolitanu koji će se tokom dana i sutra konsultovati sa političkim liderima o imenovanju njegovog naslednika, a najozbiljniji kandidat je 39-godišnji lider levog centra te stranke Mateo Renci.

Leta je "podneo neopozivu ostavku", saopštilo je italijansko predsedništvo, a prenosi AFP.

Napolitano će danas otpočeti konsultacije sa političkim liderima o imenovanju novog mandatara, a predsedništvo navodi da će konsultacije biti zaključene sutra. U saopštenju se ističe da će predsednik Italije brzo delovati kako bi se pronašlo "efikasno rešenje" za političku krizu i sprovele ekonomske i "hitne" reforme izbornog zakona.

Leta, koji je u sredu predstavio svoj program reformi za ovu godinu, do juče je odlučno isključivao mogućnost ostavke. Vladajuća italijanska Demokratska stranka podržala je juče Rencijev poziv za hitno formiranje nove vlade, čime je uskraćeno poverenje Leti, koji je potom najavio da će danas podneti ostavku.

Za predlog Rencija, koji je sada na pragu da postane novi premijer, na jučerašnjem sastanku je glasalo 136 članova rukovodstva Demokratske stranke levog centra, a 16 se izjasnilo protiv.

Leta je pre samo 10 meseci došao na čelo krhke koalicione vlade sa desnim centrom kao partnerom, u kojoj se borio sa ekonomskom krizom, a Renci ga je često optuživao da je suviše spor u donošenju odluka i da nema hrabrosti da se izbori s ključnim problemima, kao što su troškovi birokratije u Italiji.

"Smena" Lete i Rencija je nepopularan potez među Italijanima koji su radije za prevremene izbore, kako pokazuju ankete, a u Demokratskoj stranci se pribojavaju da bi to moglo da doprinese jačanju reputacije bivšeg premijera Silvija Berluskonija, navodi AFP. Analitičari kažu da će Renci morati da suzbije šok koji je izazvao time što je izdejstvovao Letin odlazak uprkos ranijem sporazumu između njih dvojice prema kojem je Leta, navodno, trebalo da ostane na funkciji do 2015.

Eksperti, međutim, smatraju da bi mladi, harizmatični i ambicioni Renci mogao brzo da zadobije podršku ukoliko uspe da "progura" važne reforme, a investitori predviđaju da bi njegovo stupanje na dužnost podstaklo reformski proces.

Ukoliko bude imenovan za premijera, Renci, koji je gradonačelnik Firence, bio bi treći neizabrani premijer Italije zaredom, najmlađi premijer u Evropskoj uniji i najmlađi predsednik italijanske vlade do sada. 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA