UPRKOS PRIMIRJU: Bačen otrovni agens, 75 mrtvih, leševi po ulicama (FOTO) (UŽIVO)

Od jutros demonstranti bacaju molotovljeve koktele i petarde na policiju, a navodno se čuje vatreno oružje i pucnji. U međuvremenu je došlo do pokolja u hotelu u centru grada, koji je trenutno pretvoren u kliniku

  • 16

Prema poslednjim informacijama, 75 osoba je poginulo danas u centru Kijeva u obnovljenim sukobima demonstranata sa policijomuprkos primirju koje je prošle večeri dogovoreno između ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i lidera opozicije.

Na sajtu kijevske gradske administracije navedeno je da je na odeljenje za sudsko-medicinsko veštačenje dopremljeno 75 tela. Do 14 sati po srednjeevropskom vremenu za lekarsku pomoć obratila 551 povređena osoba, od čega su 332 smeštene u bolnice. Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine saopštilo je da su demonstranti zarobili 67 policajaca, čija je sudbina za sada nepoznata.

Guverner zapadne Ukrajine Aleksandr Baškalenko, koji je pokušao da smiri razularenu masu demostranata, pretučen je i vezan lisicama u gradu Lusku, u regionu Volin. Nakon prebijanja izgrednici su ga smestili u podrum i zapretili da ga neće pustiti dok ne podnese ostavku.

U međuvremenu je došlo do pucnjave u hotelu u centru Kijeva, gde je poginulo najmanje pet ljudi, a na desetine je ranjeno. Recepcija hotela "Ukrajina" na centralnom Trgu nezavisnosti pretvorena je u kliniku, a u holu hotela prekrivenim krvlju vidi se kako lekari pomažu desetinama povređenih, navodi Frans pres.

Na snimateljsku ekipu ruskog televizijskog kanala RT ispaljeno je par metaka, dok su snimali nerede i krvoproliće u centru Kijeva. Jedan od metaka je pogodio njihovog novinara Danila Asimova, dok je stajao na prozoru hotela "Kijev", na 14. spratu. Na sreću imao je pancir, koji mu je spasio život.

Novinar francuske agencije izveštava da leševi najmanje deset demonstranata sa prostrelnim ranama leže na tlu kod jednog hotela u blizini Trga nezavisnosti. I Asošijeted pres navodi da ima nekoliko mrtvih demonstranata kod Trga i da je lekar koji brine o demonstrantima Bogdan Solovij rekao da je najmanje osam demonstrana ubijeno iz vatrenog oružja dok su pokušavali da zuzmu jednu zgradu blizu tog trga.

Demonstranti bacaju molotovljeve koktele i petarde, a navodno se čuje i vatreno oružje, dok policija koristi vodene topove, javio je britanski BBC. Itar Tas navodi da je upotrebljen otrovni agens u glavnom gradu Ukrajine.

- Postoje dokazi da je neki otrovni agens korišćen protiv policije. Mere su preduzete da se sazna koja je supstanca u pitanju - potvrdio je portparol ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Sergej Burlakov.

Policija je odgovorila šok bombama i gumenim mecima, mada je neko puca iz snajpera sa prozora zgrade sindikata okrenutoj ka Trgu nezavisnosti u centru Kijeva. Demonstranti u Kijevu su se probili do zgrade parlamenta, a policijske snage su se povukli u Marinski park.

AFP navodi da su demonstranti odgurnuli policajce unazad oko 200 metara da bi uspostavili kontrolu na barikadama na ulazu na Trg Majdan (Trg nezavisnoti) koji su "okupirali" od početka tromesečne političke krize u Ukrajini.

Od jutros metro u Kijevu ne radi, oštra su ograničenju u saobraćaju centru Kijeva, dok je potpuno blokiran u jednoj od centralnih ulica Vladimirskaja ulica.

Gradska uprava Kijeva je saopštila da škole i vrtići nerade, pošto je Odeljenje za obrazovanje, nauku, omladinu i sport navelo da je "odluka je doneta iz bezbednosnih razloga", navodi Itar Tas.

Pogledajte uživo dešavanja sa ulica Kijeva:

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    20. februar 2014 | 11:31

    Rastjerati bandu

  • BB

    20. februar 2014 | 12:26

    Bekim, a tebe obožava čitav svet!

  • steven

    20. februar 2014 | 12:25

    pa sta ovi demonstranti misle, da idu sa oruzijama na demonstracije pa da ce ih policija maziti i grliti? eh moj...sami ste krivi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA