Španski parlament odbacio plan Katalonije o referendumu

Parlament je pozvao regionalnu vladu da obezbedi poštovanje Ustava i zakona, ističući da samo centralna vlada može da raspiše takvo nacionalno izjašnjavanje

  • 2

Španski parlament danas je većinom glasova odbacio planove Katalonije da održi referendum o nezavinosti te autonomne pokrajine na severoistoku Španije.

Španski parlament je pozvao regionalnu vladu da obezbedi poštovanje Ustava i zakona, ističući da samo centralna vlada može da raspiše takvo nacionalno izjašnjavanje.

Predlog za raspisivanje referendum na kome je trebalo da bude odlučeno da li će Katalonija postati nezavisna ili ostati deo Španije odbijen je glasovima 272 poslanika glavnih španskih partija, dok je 43 poslanika iz redova katalonskih nacionalistickih grupa i nekoliko levičara bilo za održavanje referenduma, prenela je agencija AP.

Regionalna vlada Katalonije u Barseloni planirala je održavanje referenduma 9. novembra, mada je španska vlada jasno stavila do znanja da im to neće biti dozvoljeno.

Ankete pokazuju da su Katalonci, ravnomerno podeljeni za i protiv nezavisnosti Katalonije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravoslavac

    20. februar 2014 | 16:12

    Eto nemira I u spaniji posle ukrajine, nije ovo balkansko vec evropsko prolece. Efekat potkovice. Krenuli nemiri preko alzira I severa afrike, ukrajine I balkana paxnazad do spanije.... gorece evropaa ove godine.

  • koloven

    21. februar 2014 | 17:06

    čim se odvoji Katalonija odvaja se Majorka i pripaja Nemačkoj....Majorku su kupili Nemci ,na kvadratni metar,,,,,kuću po kuću,,,,, kao što su šiftari kupili KOSOVO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA