Izglasan opoziv Janukoviča, Timošenko na slobodi

Ukrajinski predsednik tvrdi da je sinoć pucano na njegov automobil dok je išao ka aerodromu sa kog je iz Kijeva odleteo u Harkov. Prema nepotvrđenim najnovijim informacijama, Janukovič je ranije danas pokušao da se ukrca u avion za Rusiju

  • 8

Ukrajinski parlament izglasao je danas popodne opoziv predsednika Viktora Janukoviča i raspisao parlamentarne izbore za 25. maj, a Rojters javlja da je Julija Timošenko puštena iz zatvora.

Parlament, ukrajinska Vrhovna rada, pre rasprave o Janukoviču je proglasio za separatistu i naredio hapšenje zvaničnika sa istoka Mihalia Dobkina, koji je ranije danas osporio legitimitet odluka u Kijevu. Parlament je usvojio i odluku o povratku na Ustav iz 2004. godine.

Odluke koje donosi parlament Janukovič, koji je ranije otišao u Harkov, ne priznaje. Ukrajinski predsednik tvrdi i da je sinoć pucano na njegov automobil dok je išao ka aerodromu sa kog je iz Kijeva odleteo u Harkov.

Sve administrativne zgrade u Kijevu su pod kontrolom demonstranata, a odluke za koje glasaju poslanici se trenutno usvajaju bez predsedničkog potpisa.

Parlament Ukrajine ranije danas je imenovao novog predsedavajućeg, razrešio dužnosti državnog tužioca, imenovao novog šefa Ministarstva unutrašnjih poslova i potvrdio odluku o oslobađanju Julije Timošenko, prenose agencije.

Liderka ukrajinske opozicije i bivša premijerka Julija Timošenko puštena je na slobodu i izvedena iz bolnice u kojoj je lečena pod stražom u gradu Harkovu na severoistoku zemlje.

Ona je mahala svojim pristalicama dok je ulazila u crni džip nakon što je izvedena iz bolnice u koju je bila smeštena pod stražom zbog lečenja kičme, prenosi AFP. Stotine pristalica usklikivalo je "Sloboda za Juliju".

Njen politički saveznik Arsenij Jacenjuk rekao je agenciji Interfaks da se Timošenko uputila direktno na Trg nezavisnosti u Kijevu, poznatijem kao Majdan.

Prema nepotvrđenim najnovijim informacijama, novi predsednik ukrajinske skupštine Aleksandar Turčinov izjavio je da je Janukovič ranije danas pokušao da se ukrca u avion za Rusiju, ali da je u tome sprečen, preneo je BBC.  Po tvrdnjama Turčinova, Janukovič sada nalazi u regionu Donjecka.

- Pokušao je da uđe u avion za Rusiju, ali su ga granični zvaničnici u tome sprečili - izjavio je za Interfaks Aleksandar Turčinov.

Da podsetimo, nakon što je Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom, revoltirani građani izašli su na ulice Kijeva i već četiri meseca protestvuju protiv ove odluke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    22. februar 2014 | 19:43

    Srecna vam "demokratija"....sto da vama bude bolje nego nama. Kad ste glupi....ko mi...

  • Hogar

    22. februar 2014 | 18:00

    Koliko ti bre treba da shvatis,da dok ne pogazis stoku nece da se smire!!!! Kajav zapad kakva eu,gazi redom!!!!

  • Prof.Biologije

    22. februar 2014 | 18:57

    Parlament ne sme da se meša u odluke sudstva, to je protivustavno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA