DOLIJAO EL ČAPO: Pao najtraženiji meksički narko bos!

Akcija jurenja El Čapa je trajala od 13. februara, a uhapšeno je ukupno 13 ljudi, i to - kako tvrde vlasti - bez ijednog ispaljenog hica. Zaplenjeno je naoružanje, između ostalog i raketni bacač, kao i 43 vozila

  • 4

Meksiko je zadao snažan udarac narko kartelu za koji domaće i američke vlasti tvrde da je prerastao u pravu multinacionalnu imperiju, hapšenjem zloglasnog vođe tog kartela, najtraženijeg meskičkog bosa Hoakina "El Čapa" Gusmana.

Kako su prenele svetske agencije, "El Čapo", na srpskom "Kratki", uhapšen je u subotu, rano ujutro, u gradu Mazatlan na pacifičkoj obali, u savežnoj državi Sinaloa - po kojoj se Gusmanova banda i zove "Federacija Sinaloa".

Akcija jurenja Gusmana je trajala od 13. februara, a uhapšeno je ukupno 13 ljudi, i to - kako tvrde vlasti - bez ijednog ispaljenog hica. Zaplenjeno je naoružanje, između ostalog i raketni bacač, kao i 43 vozila.

Vlasti Meksika očigledno su ponosne na hapšenje najtraženijeg, pa su "El Čapa" u policijski helikopter sprovele pred kamerama: narko bos u tamnim farmerkama i beloj košulji s dugačkim rukavima spuštao je pogled, u pratnji marinaca u maskirnim uniformama, sa maskama na glavama.

Za El Čapovu "glavu" američke vlasti nudile su pet miliona dolara, a meksičke duplo manje - 30 miliona pesosa (oko 2,26 miliona dolara).

Ministarstvo spoljnih poslova Meksika nije želelo da odgovori na pitanje da li su Sjedinjene Države tražile izručenje uhapšenog bosa, a američki državni tužilac ocenio je da je reč o "prekretnici":

- Kriminalne aktivnosti kojima je Gusman navodno rukovodio doprinele su uništavanju miliona života širom planete kroz zavisnost od droge, nasilje i korupciju.

Gusman je stekao slavu 2001. godine, kad je uspeo da pobegne iz maksimalno obezbeđenog zatvora. Potom je organizovao Sinaloa kartel, čuven po brutalnosti: neprijateljima kartela bukvalnom odrubljuju glave i vešaju njihova tela na javnim mestima.

Po procenama magazina "Forbs", Gusman je do sada zaradio oko milijardu dolara.

Ne zna se koliko tačno Gusman ima godina, procena je oko 50, a od siromašnog seljaka lošeg obrazovanja je zahvaljujući kriminalu postao "najmoćniji trgovac drogom na svetu", kako ga je u jednoj analizi opisao američko ministarstvo finansija.

Pre konačnog hapšenja, Gusman je svaki put uspevao da pobegne od policije koristeći mrežu tunela kroz odvodne kanale.

U posao sa trgovinom narkoticima "Kratki" je ušao još osamdesetih godina i vrlo brzo postao prvi čovek za lokalne operacije kartela, ali je njegov uspon omelo hapšenje u Gvatemali 1993. Tada je izručen Meksiku.

Kako je u knjizi o Gusmanu napisao autor Martin Bit, El Čapo je zatvor "Puente grande" u zapadnoj meksičkoj državi Halisko pretvorio u "privatnu igraonicu", potkupljujući zatvorenike, ali i čuvare: sa saradnicima se slobodno kretao po zatvoru, pravili su žurke sa puno prokrijumčarenog alkohola, kokaina i marihuane. Takođe, slobodno su ih posećivale žene - i to ne samo supruge i devojke.

Kad je pobegao iz zatvora, vratio se u Sinaloa kartel i iskoristio trenutak u kojem su vlasti tadašnjeg predsednika Visenta Foksa sprovele ofanzivu protiv suparničkih kartela.

Stručnjaci strahuju da bi hapšenje Gusmana, međutim, moglo da izazove novi talas nasilja u Meksiku i nove obračune kartela, koji traju još od devedesetih godina - dok je državni rat protiv kartela počeo 2006.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA