Parlament Krima raspisuje referendum o nezavisnosti (FOTO) (VIDEO)

- Predsedništvo krimskog parlamenta smatra da je ovo jedini izlaz iz situacije. Uvereni smo da će se jedino referendumom poboljšati status autonomije i proširiti njena ovlašćenja - rekla je Oksana Korničuk portparol parlamenta

  • 1

Parlament autonomne ukrajinske pokrajine Krima raspisaće referendum o budućnosti te teritorije, saznaje ruska stanica ''Raša Tudej''.

Regionalni parlament rekao je da će se referendum održati da bi se poboljšao status autonomije i širenje ovlašćenja.

- Predsedništvo krimskog parlamenta smatra da je ovo jedini izlaz iz situacije. Uvereni smo da će se jedino referendumom poboljšati status autonomije i proširiti njena ovlašćenja, a stanovnici će moći da odrede budućnost autonomije bez spoljnog pritiska - rekla je Oksana Korničuk portparol parlamenta.

- Rečeno mi je da su zgradu parlamenta i zgradu vlade zauzeli naoružani ljudi u uniformama na kojima nema prepoznatljivih simbola. Oni još nisu izneli zahteve - napisao je na Fejsbuku lokalni tatarski lider Refat Čubarov, prenosi Rojters.

Premijer Krima Anatolij Mohilijov pozvao stanovništvo te autonomne republike "na uzdržanost" i "mirno rešavanje" krize.

Kao rezultat "neustavne uzurpacije moći u Ukrajini, koju su izveli radikalni nacionalisti, uz podršku naoružanih bandi, red i mir na Krimu su ugroženi", navodi se u saopaštenju.

- Pozivam stanovništvo na uzdržanost, treba izbeći masovna okupljanja, pregovori su u toku, treba rešiti krizu mirnim putem, razgovorima - rekao je Mohilijov novinarima.

KOZACI ISPRED ZGRADE VLADE

Ispred zgrade vlade proruski demonstranti formirali su živi zid.

Kako javlja Gardijan, ispred parlament je bar 100 ljudi. Oni su se mirno okupili, nose transparente i crne mašne, kao simbol podrške Rusiji. U jednom trenutku su pevali "Rusija, Rusija".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale

    27. februar 2014 | 15:40

    referendum je demokratska stvar,a ne na binama u Kijevu biraju vlast-evropska demokratija za istočne zemlje.Zašto bi Rusija svoju teritoriju nekom poklonila ,pa to nije Srbija mala i nejaka zemlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA