KARAMARKO NAPAO PUSIĆEVU: Sramotno si izjednačila Tuđmana i Miloševića!

Lider HDZ-a Tomislav Karamarko je Pusićevoj zamerio to što je ona u izjavama beogradskim medijima izjednačila žrtvu i agresora i “sramotno izjednačila” nekadašnje predsednik Hrvatske i Srbije

  • 4

Prva potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropski poslova Vesna Pusić, nakon povratka iz zvanične posete Beogradu u ponedeljak, našla se na udaru hrvatske desnice - najuticajnije opozicione partije HDZ i tzv. štaba za odbranu hrvatskog Vukovara, koji je zatražio njenu ostavku.

Lider HDZ-a Tomislav Karamarko je Pusićevoj zamerio to što je ona u izjavama beogradskim medijima izjednačila žrtvu i agresora i “sramotno izjednačila” nekadašnje predsednik Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića.

Vukovarski veterani su Pusićevoj zamerili to isto, ali i, kako kažu, to što više puta do sada nije uspela da očuva dostojanstvo hrvatske države i njenih građana.

Pusićeva, međutim, poručuje da najnovijim optužbama Karamarko zapravo želi da prikrije vlastiti govor mržnje.

- Dosta je laganja i izmišljanja da bi prikrili vlastiti najprimitivniji govor mržnje za koji bi trebalo i sudski da se odgovara po svim normalnim kriterijima - rekla je Pusićeva na zagrebačkom aerodromu uoči odlaska u SAD, javila je agencija Hina.

Pusićeva je rekla da, za razliku od Karamarka ona zna šta govori. Lidera HDZ-a je optužila za najprimitivniji politički govor mržnje kojim Hrvatsku pokušava da vrati u "crno razdoblje autoritarizma".

Karamarko je u sredu na stranačkom skupu u Zlataru prozvao Pusićevu za njene izjave u Beogradu gde je, po njegovom mišljenju, poistovetila agresora i žrtvu i "sramotno izjednačila Miloševića i Tuđmana".

- Ona to nije decidno rekla, ali asocijativno u svakom slučaju da - rekao je Karamarko. Ocenio je da je Pusićeva prekšila Ustav i traži od nje da se izjasni o tome "da li je na hrvatsku izvršena agresija ili su se tu potukla neka plemena", javila je agencija Hina.

Podseća se da je Pusićeva u ponedeljak, tokom posete Srbiji, u razgovoru za beogradsku TV B92 rekla da za "stvari i događaje" koji su doveli do međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde "nisu odgovorni ljudi koji danas vode te dve zemlje, nego neki drugi koji su ih vodili u to vreme".

Navodi se i da je na primedbu novinarke da je hrvatska strana teretila i bivšu stranku današnjeg potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića (Srpsku radikalnu stranku) i njenog predsednika Vojislava Šešelja, Pusić je odgovorila: "Mislim da smo teretili u prvom redu Slobodana Miloševića... i Vojislava Šešelja".

Verbalni okršaj Pusićeve i Karamarka počeo je zapravo pošto je Karamarko, po izveštajima hrvatskih medija, na skupu HDZ-a u Omišu pohvalio uzvik iz publike da članove aktualne vlasti treba baciti "u Kevinu jamu" (u koju su 1943. bačene žrtve partizana), kao i uvredu na račun predsednika Republike Ive Josipovića, za kojeg je neko dobacio da je "đubre".

Pusićeva je to ocenila govorom mržnje.

Karamarko, međutm, to negira i tvrdi da je skup u Omišu bio veličanstven i dostojanstven, te da su tu bili građani koji loše žive i koji su zabrinuti za sudbinu Hrvatske.

Takozvani štab za odbranu hrvatskog Vukovara zatražio je ranije da potpredsednica vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić podnese ostavku zato što je, kako navode, nekoliko puta do sada propustila da zaštiti interese i ugled Hrvatske, a najnoviji primer su njene izjave u Beogradu piše zagrebači "Večernji list".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brat Djura

    27. februar 2014 | 17:39

    Da smo kojim slucajem i mi katolici kao i vi sto ste se i vi preobratili... Tudjman bi bio uhapsen i streljan jos 1991 za separatizam... A za zlocine koje je pocinio prema Srpskom narodu moze se uporediti sa Hitlerom... Naravno to se i dalje sve zataskava i prikriva zato sto su nasi politicari A Milosevicu bi mi presudili za neke druge stvari, tako

  • Bla

    22. mart 2014 | 12:43

    A i jes vala sramotno stavljati tu slinu sa Milosevicem u istu recenicu. Ej Milosevic !

  • sudija

    2. mart 2014 | 04:01

    Kako Srbi mogu biti agresori na sopstvenoj zemlji? Svi vi drugi ste agresori i uskoro cete morati bezati glavom bez obzira sa srpskih zemalja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA