Na crkvi u Đakovici osvanuo grafit: "Samo mrtav Srbin je dobar Srbin"

-Srpska pravoslavna crkva snažno osuđuje širenje etničke i verske mržnje protiv srpskog i pravoslavnog nasleđa u Đakovici - napisao je iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava na Tviteru

  • 10

Na spoljnom zidu manastira posvećenom Uspenju Presvete Bogorodice u centru Đakovice osvanuo je grafit na albanskom jeziku: "Samo mrtav Srbin je dobar Srbin".

Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je skrnavljenje pravoslavne crkve u Ðakovici, na kojoj su danas osvanuli antisrpski grafiti i zatražila od međunarodne zajednice da reaguje, kako bi se konačno zaustavila netrpeljivost prema Srbima.

- Izostanak javne osude linča, kome su Srbi bili izloženi 7. januara, i zabrane da na Zadušnice obiđu svoja groblja u Ðakovici, pri čemu ni za te incidente, kao i za sve ostale zločine nad Srbima u Pokrajini, nema okrivljenih i osuđenih, doveli su do ovakvih zloslutnih poruka koje su danas ispisane na đakovičkoj crkvi - navodi se u saopštenju.

Iguman manastira Visoki Dečani arhimandrit Sava je takodje protestvovao zbog ispisivanja antisrpskog grafita mržnje na u Đakovici.

-Srpska pravoslavna crkva snažno osuđuje širenje etničke i verske mržnje protiv srpskog i pravoslavnog nasleđa u Đakovici - napisao je Sava na Tviteru i objavio fotografiju sa prevodom grafita koji je napisan na albanskom jeziku: "Samo mrtav Srbin je dobar Srbin".

Obnovljeni hram Uspenja Presvete Bogorodice osvestan je septembra prošle godine, monasenjem dve starice koje su od 1999.god. zivele u crkvi postala je istoimeni manastir.

U martovskom pogromu 2004.godine stara crkva i parohijski dom iz 19. veka u kojoj su četiri srpske starice živele pod zaštitom italijanskog KFOR-a, potpuno su uništeni. Starice su evakuisane u Visoke Dečane odakle su se pre dve godine vratile u Đakovicu.

(S.S)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA