JANUKOVIČ: Zapad je organizovao proteste u Kijevu (FOTO) (VIDEO)

Svrgnuti predsednik Ukrajine je u obraćanju optužio Zapadne sile da su bile u dosluhu sa opozicijom u Ukrajini i istakao da je morao da napusti zemlju zbog opasnosti po svoj i život svoje familije i rođaka

  • 2

Svrgnuti predsednik Ukrajine Viktor Janukovič obratio se javnosti na pres konferenciji u Rostovu na Donu. Janukovič je izjavio da ga niko nije smenio već da je bio primoran da napusti Ukrajinu zbog opasnosti po svoj i život svoje familije i rođaka.

On je u obraćanju optužio Zapadne sile da su bile u dosluhu sa opozicijom u Ukrajini koja je odgovorna za krvoproliće u Kijevu.

- Teror, haos u bezvlašče rezultat su protesta u Kijevu - rekao je on.

- Vlast u Ukrajini ugrabila je nacionalistička i profašistička manjina. Parlament je neligitiman - rekao je Janukovič na izuzetno posećenoj konferenciji.

Janukovič je rekao da mu je žao i da se stidi što nije uspeo da obuzda i spreči haos u Ukrajini. Na pitanje šta misli o dešavanjima na Krimu, Janukovič je izjavio da smatra da Krim treba da ostane u sklopu Ukrajine.

Upitan da li se sreo sa predsednikom Rusije, svrgnuti prvi čovek Ukrajine je izjavio:

- Nisam imao susret sa Putinom, ali smo se čuli telefonom - rekao je Janukovič i dodao da je iznenađen zbog čega Putin i dalje ćuti o dešavanjima u Ukrajini.

Inače, samim obraćanjem iz Rostova, praktično je  zvanično potvrđeno da se Janukovič nalazi u Rusiji. Podsetimo, Ranije danas glavno tužilaštvo Ukrajine je saopštilo da će tražiti od Rusije ekstradiciju Viktora Janukoviča u slučaju da se potvrdi informacija da se on nalazi u Rusiji.

- Neću tražiti vojnu pomoć Rusije. Vratiću se u Ukrajinu kada se moja familija i ja budemo osećali bezbedno - rekao je svrgnuti predsednik.

Takođe, on je naglasio da policija, kao i specijalna jedinica Berkut, nije napadala demonstrante, već je samo delovala u samoodbrani.

- Nijedna vlast nije vredna prolivanja krvi. Nikada nisam naredio policiji da puca - naglasio je on.

Tokom konferencije, Janukovič je nekoliko puta ponovio da je on legitimni predsednik Ukrajine, a izjavio je da ne poseduje račune ili imovinu u inostranstvu.

Odgovarajući na pitanja novinara, svrgnuti predsednik je kazao da neće učestvovati na predsedničkim izborima koji će biti održani u Ukrajini u maju i ocenio da su ti izbori "nezakoniti".

Konferenciju možete pogledati ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA