SVE VIŠE MRTVIH: Krvavi sukobi demonstranata i policije u Venecueli (FOTO)

Nekoliko stotina demonstranata u Venecueli bacalo je kamenice i Molotovljeve koktele na snage bezbednosti koje su pokušale da ih rasteraju suzavcem, dok se broj poginulih u tronedeljnim uličnim sukobima popeo na 18

  • 9

Nastavljeni antivladini protesti u Venecueli. Broj poginulih u tronedeljnim uličnim sukobima porastao na 18. U najnovijim protestima uhapšen 41 demonstrant. SAD apeluje na predsednika Nikolasa Madura da okonča nasilje i razgovara sa demonstrantima.

Nekoliko stotina demonstranata u Venecueli bacalo je kamenice i Molotovljeve koktele na snage bezbednosti koje su pokušale da ih rasteraju suzavcem, dok se broj poginulih u tronedeljnim uličnim sukobima popeo na 18.

Najmanje 41 demonstrant, među kojima je i osam stranaca, uhapšeno je tokom najnovijih protesta u Karakasu, javila je državna televizija, a predsednik bogate opštine Ćakao je izjavio da je pucano najmanje na dva civila, dok je jedan zadobio posekotine i modrice.

Budući da se ne nazire pomak u političkoj krizi, u kojoj se nalazi ova naftom bogata zemlja, SAD su apelovale na predsednika Nikolasa Madura da razgovara sa demonstrantima i okonča nasilje.

- Oni moraju uspostaviti dijalog, razgovarati i rešiti probleme - rekao je američki državni sekretar Džon Keri, apelujući da se prekinu "hapšenja i nasilje na ulicama".

Maduro kaže da su protesti, koji su počeli 4. februara, pokušaj "državnog puča" uz podršku Vašingtona.

Tvrdi da su se radikalni opozicioni lideri pridružili studentima gnevnim zbog visoke inflacije i nestašice životnih namirnica u zaveri čiji je cilj svrgavanje njegove vlade formirane pre skoro godinu dana.

Policija je bacila suzavac i upotrebila vodene topove da bi rasterala demonstrante, od kojih su mnogi nosili maske na licu, nakon što su postavili barikade oko Altamire (deo Karakasa) i počeli da bacaju Molotovljeve koktele na pripadnike snaga bezbednosti.

Maduro je rekao da je nekoliko pripadnika Bolivarske nacionalne garde napadnuto iz zasede vatrenim oružjem dok su uklanjali šut sa ulica ekonomske prestonice Valensije. Jedan od njih je pogođen vatrenim oružjem u oko i podlegao je povredama, dok je drugi dva puta pogođen u nogu.

- Cilj svega ovoga je provociranje snaga bezbednosti - rekao je Maduro u predsedničkoj palati Miraflores, gde razgovara sa predstavnicima različitih političkih i društvenih sektora.

- Pravda mora pobediti neumoljive ubice i one koji prave paravojne grupe da bi se krili iza navodnih protesta i izazvali građanski rat - dodao je Maduro, preneo je AFP.

Organizator protesta Alfredo Romero, predsednik Venecuelanskog krivičnog foruma, izjavio je da su ombudsmanu prijavljena 33 slučaja "okrutnog i nehumanog tretmana ili torture".

Venecuelanska vlada je saopštila da istražuje 27 slučajeva kršenja ljudskih prava, ne navodeći detalje.

Neki ljudi su stradali u sukobima sa policijom, dok su druge vatrenim oružjem usmrtili neidentifikovani naoružani napadači koje demonstranti optužuju da su vladini agenti.

Međutim, vlasti su demantovale bilo kakvu umešanost u ta ubistva.

Glavni državni tužilac Luisa Ortega Dijas izjavila je da je od početka protesta privedeno 1.044 ljudi, od kojih su 72 i dalje iza rešetaka.

Američki Kongres je osudio nasilje nad demonstrantima, rekavši da nema opravdanja za to. Kongres je uputio apel da se dijalogom okonča kriza i tražio je od predsednika Baraka Obame da uvede sankcije onima koji su odgovorni za obračun sa demonstrantima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IgorO

    1. mart 2014 | 15:14

    Kako globalna naftna mafija diriguje.Obama,smradu belosvetski,ko placa organizaciju ovih protesta?Vrati Nobelovu nagradu dripcino jedna bedna.

  • Baja

    1. mart 2014 | 15:42

    Americki smradovi

  • Rey

    1. mart 2014 | 15:54

    Zamisli Obama osudjuje nasilje na demonstrantima neznam na kom koledzu je naucio sta je to dobro a sta zlo ovog drustva ???????????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA