RAT NA POMOLU: Ukrajina u stanju borbene gotovosti

- Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa između Ukrajine i Rusije u svakom smislu - rekao je novi premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk novinarima, izrazivši ubeđenje da Rusija neće izvesti intervenciju

  • 55

Privremeni predsednik Ukrajine Aleksandar Turčinov i novi premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk izjavili su večeras da je Ukrajina stavila svoje oružane snage u stanje borbene gotovosti i upozorili Rusiju da bi bilo kakva vojna intervencija u Ukrajini dovela do rata.

 

Posle tročasovnog sastanka sa šefovima bezbednosnih i vojnih službi, Turčinov je, u televizijskom obraćanju, rekao da nema opravdanja, niti osnove za "rusku agresiju na njegovu zemlju", preneo je Rojters.

 

U glavnom gradu krima Simferopolju čuli su se hici iz automatskog oružja, najverovatnije kalašnjikova. Ne zna se ko je i zašto otvorio vatru.

 

Turčinov je kazao da je naložio da se oružane snage stave u stanje borbene gotovosti i da je Ukrajina pojačala bezbednost oko nuklearnih postrojenja i aerodroma, preneo je AFP.

 

 

Tokom zajedničkog obraćanja, Jacenjuk je rekao da je, u telefonskom razgovoru sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom, pozvao Rusiju da vrati svoje trupe u bazu na Krimu i pozvao Moskvu na razgovore, kako bi se pronašlo političko rešenje za krizu.

 

- Vojna intervencija bi značila početak rata i okončanje odnosa između Ukrajine i Rusije u svakom smislu - rekao je Jacenjuk novinarima, izrazivši ubeđenje da Rusija neće izvesti intervenciju.

 

Savet Federacije Rusije odobrio je danas zahtev predsednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu, a Savet bezbednosti UN sastao se večeras radi hitnih konsultacija povodom krize u Ukrajini, dok će šefovi diplomatija EU u ponedeljak održati vanredni sastanak.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šole

    1. mart 2014 | 21:59

    Ha ha ukrajina preti Rusiji. Političari koji izazovu rat sa Rusijom dobiće milione i pobećiće sa porodicama koje su već na zapadu u ameriku a narod će se smrzavati, ginuti i vikati rodoljubne parole za doručak, ručak i večeru

  • Saka

    1. mart 2014 | 22:48

    Rusi nemaju izbora. Moraju da intervenisu u protivnom bi izgubili svaki kredibilitet. Demonstracije u Ukrajini koje su dovele do nelegalnog svrgavanja bivseg predsednika su ocigledno u reziji Amerike i zapada. Mogli su da sacekaju izbore i da pobede Janukovica legalno i demokratski. To im nije bio cilj vec su Rusima udarili samar. Sada nazad nema...napred braco. Mi slobodni i slobodoumni Srbi koji smo svesni okupacije Kosova i podanicke i kapitulantske politike nase Vlade gledamo u vas kao u sunce koje ce ako Bog da i nama odagnati ovaj mrak u kome se nalazimo.

  • Lala

    2. mart 2014 | 00:31

    "Ne volem" rat,al Putin ispravlja greške komunističkih nesposobnjakovića. Ovi narkomani ukrajinski će se sledeće zime grejati šapurikama i marihuanom koju im pošelje Amerika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA