DA LI VAM NEDOSTAJE: Nemačka marka još živi u Srbiji!

Na kursnoj listi NBS marka je i dalje u opticaju i prema srednjem kursu vredi 59, 29 dinara. Postoji oko 13 milijardi nemačkih maraka koje nisu zamenjene za evro

  • 12

Nemačka marka nije zvanična valuta više od decenije. Evro je 2002. zamenio marku, a ova, za građane Srbije dobro poznata valuta, i danas je na zvaničnoj listi Narodne banke Srbije!

Nemačka marka, skraćeno DM, bivša je zvanična valuta zapadne Nemačke, kao i ujedinjene Nemačke u periodu od 1990. do usvajanja evra. Nemačka marka je prvi put izdavana za vreme savezničke okupacije Nemačke 1948. kad je zamenila rajhsmarku.

U Srbiji se decenijama sve merilo i ravnalo prema "100 maraka". Kad rođaci udele tu novčanicu, sreći nije bilo kraja. Za nju su mogle da se kupe vrhunske italijanske cipele, više majica, pantalone i da pretekne za jedan fin ručak.

Malo je poznato i da putnike u drumskom saobraćaju u Srbiji štite zastareli propisi koji naknadu za izgubljeni kofer izražavaju i dalje u markama. Tako putnik koji ostane bez prtljaga u autobusu može da dobije odštetu, u zavisnosti od toga kako je prevoznik razumeo važeće propise.

Nekim građanima su stizala rešenja o naknadi štete po zakonu iz 1995. u kome su naknade još izražene, verovali ili ne - u markama.

Na kursnoj listi NBS marka je i dalje u opticaju i prema srednjem kursu vredi 59, 29 dinara. U NBS su to objasnili "potrebom valuta", odnosno vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

Nemačku marku i ostale bivše nacionalne valute zemalja članica evrozone moguće je zameniti za evro samo u matičnim centralnim bankama. Propisi u našoj zemlji dozvoljavaju da banke i ovlašćeni menjači otkupljuju i strani novac ovih 11 zemalja koje se kotiraju na zvaničnoj kursnoj listi, i to za - dinare. Međutim, ovakve transakcije davno nisu zabeležene.

Iako je pre više od deset godina nemačka marka prestala da bude zvanično platežno sredstvo u Nemačkoj, nema sumnje da i danas mnogi žale za njom.

Mediji su pre nekoliko godina pisali kako je u Berlinu kod jednog uličnog prodavca na štandu pisalo: "Možete platiti i nemačkom markom", koji je smatrao da kod građana još uvek postoji velika količina nemačkih maraka i da se na tome može dobro zaraditi.

Prema podacima iz 2012. godine, postoji oko 13 milijardi nemačkih maraka koje nisu zamenjene za evro.

Ekonomski stručnjaci širom planete polemisali su o tome da li treba vratiti DM i šta bi se u tom slučaju desilo.

Došlo se do zaključka da bi mnogi odmah menjali evro u DM, kao što se to činilo na Balkanu krajem osamdesetih s dinarima. Procenjeno je da bi DM doživela sudbinu švajcarskog franka.

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • johanbg

    6. mart 2014 | 19:34

    MARKA nas je odrzala,njojzi hvala.

  • daki

    6. mart 2014 | 20:30

    Secam se tog divnog vremena kada sam sa 10dm izasao u grad i mogao sam pristojno da se provodim a sad.... :(

  • Ehh marka

    6. mart 2014 | 21:42

    Da nam je sada marka cvetali bi, nekada se zivelo bolje od 50marki nego danas od 300e :/

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA