OVO NISTE ZNALI: Hrvati su bombardovali Krim

Ante Pavelić je u znak zahvalnosti Nemačkoj za pomoć pri stvaranju NDH, formirao "Legiju Zrakoplovstva NDH", koja je upućena na Istočni front. Hrvatski piloti izvršili su više od 5.000 borbenih letova, i postigli više od 300 pobeda

  • 23

Hrvatski piloti upravljali su avionima koji su u Drugom svetskom ratu bombardovali Krim. Naime, ubrzo posle stvaranja Nezavisne Države Hrvatske (NDH), njen poglavar Ante Pavelić je u znak zahvalnosti Nemačkoj, formirao "Legiju Zrakoplovstva NDH", koja je upućena na Istočni front.

Piloti su najpre upućeni na obuku u Nemačku, da bi se nakon nje preselili na Istočni front gde su se borili protiv Sovjeta. Tokom boravka na Istočnom frontu, hrvatski piloti su izvršili više od 5.000 borbenih letova, i postigli nešto više od 300 pobeda.

Jedna od arhivskih fotografija koja svedoči o učešću Hrvata u operacijama na Krimu, jeste i ona na kojoj komandant vazduhoplovstva fašističke Mađarske u društvu oficira nemačke Luftvafea i dvojice svojih pilota posmatraju mapu ovog poluostrva na jugu tadašnjeg Sovjetskog saveza.

Inače, pored Hrvata, u vazdušnim bitkama iznad Krima i južnog SSSR učestvovali su i piloti fašističke Italije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čučuk Stanoje

    3. mart 2014 | 15:34

    Opet će. Ako im kažu. Stoka.

  • Alpa Ćino

    3. mart 2014 | 16:32

    Vječite sluge i borci za tuđe interese,sjetite se šta piše na crkvi u Magdeburgu(ako se ne varam) u Njemačkoj:"Bože spasi nas od kuge ,rata, gladi i rvata"

  • Nataly

    3. mart 2014 | 16:49

    Ukrainac! Krim je Ruski! Kako su Rusi usli sa svojim Krimom u Sastav Ukraine a niko ih nije pitao onako demokratski, tako mogu i da ga vrate u sastavRusije! Sacekaj ti samo Skotski referendum pa ce ti se samo kasti i objasniti!!!! A za Ukrajinu je najbolje da se podele katolici i pravoslavci . Zasto bi pravoslavci bili stalno meta ubijanja! Jedan deo Ukrainaca nek ide sa Poljacima drugi deo sa Rusima i svi zivi , veseli i zdravi!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA