AKO NISTE ZNALI: Ovako izgleda novčić od tri evra! (FOTO)

Svake godine Narodna banka Slovenije proizvede 3.000 kovanica od tri evra, koji predstavljaju omiljeni suvenir turista koji posete ovu zemlju

  • 7

Narodna banka Slovenije  od 2008. svake godine tradicionalno izdaje metalnu kovanicu od 3 evra koja regularno služi kao moneta za plaćanje, ali koja zbog ograničene serije ima više numizmatičku, nego regularnu vrednost.

Tako mnogobrojni turisti u ovoj zemlji ove kovanice plaćaju od pet do deset evra, jer je jedan od omiljenih suvenira, koje nose kao uspomenu iz ove zemlje.

U zavisnosti od godine, prilikom svake serije se menja izgled kovanice i tradicionalno se na njih stavljaju događaji ili ličnosti iz nacionalne istorije ove nekadašnje republike SFRJ.

Tako je prilikom serije koja je emitovana 2013. kovanica bila posvećena proslavi 300 godine Seljačke bune u Tolminu, važnog događaja za buđenje nacionalne svesti Slovenaca.

Ove godine je novčić posvećen prvom slovenačkom fotografu Janezu Puharu, svešteniku koji je izumeo proces pravljenja fotografija na staklu.

Tradicionalno, svake godine se proizvede 3.000 kovanica ove vrednosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA