NATO: Rusi povucite se!

Nakon što je NATO poručio Rusima da se povuku, predsednik Evropskog Saveta Herman van Rompej izjavio je da je kriza u Ukrajini "najozbiljniji bezbednosni izazov na našem kontinentu od Balkanskih ratova 1990."

  • 37

NATO je od Rusije zatražio da svoje snage na Krimu vrati u bazu i poručuje da će biti na strani Ukrajine.

- Ukrajina je cenjen i dugotrajni partner NATO. U ovim teškim momentima, NATO je uz Ukrajinu, uz njen suverenitet, integritet i osnovne principe međunarodnog zakona - rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.

On je upozorio da je ova kriza važna za celu evroatlantsku oblast.

- Ova kriza nije samo u vezi sa Ukrajinom, već ima i ozbiljne implikacije za bezbednost i stabilnost evroatlantske oblasti u celosti. Jasno je da se suočavamo sa najtežom pretnjom po evropsku bezbednost od okončanja Hladnog rata - naglasio je on i pozvao Rusiju da poštuje međunarodne obaveze i da obustavi vojnu eskalaciju na Krimu.

Predsednik Evropskog Saveta Herman van Rompej izjavio je da je kriza u Ukrajini "najozbiljniji bezbednosni izazov na našem kontinentu od Balkanskih ratova 1990.", prenosi BBC.

Američka vojska će poslati 12 borbenih aviona F-16 na vojnu vežbu u Poljsku, objavili su danas poljski mediji.

Avioni će u ponedeljak, 10. marta, stići u vojnu bazu Lask u centralnoj Poljskoj, objavljeno je na sajtovima poljskih listova "Gazeta Viborča" i "Žečpospolita", a preneo Rojters.

Borbeni avion F-16

Ranije tokom današnjeg dana je američka Mornarica saopštila da se razarač sa raketama za navođenje, "US Trakstan", zaputio se prema Crnom moru gde će održati vežbu sa bugarskom i rumunskom mornaricom, zakazanu mnogo pre nego što je došlo do krize u Ukrajini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mader Raša

    6. mart 2014 | 19:11

    Ha-ha-ha...i sta ako nece da se povuku? Hocete da raketirate Moskvu? Da ih bombardujet mozda? hahaha

  • Brat Djura

    6. mart 2014 | 19:40

    Sad ste se setili suvereniteta, integriteta i medjunarodnog prava... A kad ste bombardovali SRJ tad je bio izuzetak....

  • ¥¥¥

    6. mart 2014 | 19:23

    Ili sta???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA