Gradiće se sigurna ženska kuća u Kruševcu

Prema rečima gradonačelnika Gašića, još uvek se traži model izgradnje, a jedan od načina je da Kruševac obezbedi plac i montažnu kuću koju bi finansirao donator, a da Vlada preuzme obavezu da plaća radnika. Austrijska Vlada izrazila želju da pomogne lokalnoj samoupravi

  • 3

U Kruševcu će uskoro početi da se gradi sigurna ženska kuća, najavio je danas gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić.

On je najavio otvaranje sigurne ženske kuće na konferenciji za štampu posle sastanka u kruševačkoj gradskoj upravi kome su pored Gašića, prisustvovali i ministar energetike Zorana Mihajlović, Stana Božović iz Saveta Vlade za rodnu ravnopravnost i Vesna Stanojević koordinatorka Savetovališta protiv nasilja Sigurne kuće u Beogradu.

Prema Gašićevim rečima, još uvek se traži model izgradnje, a jedan od načina je da Kruševac obezbedi plac i montažnu kuću koju bi finansirao donator, a da Vlada preuzme obavezu da plaća radnika.

On je podsetio i da je prošle godine austrijska Vlada izrazila želju da pomogne lokalnoj samoupravi koja bi u tom slučaju obezbedila sredstva za zaposlene.

- Sigurne kuće postoje u nekim gradovima u Srbiji, ali ne i u Kruševcu, i meni je posebno drago što smo danas razgovarali o tome da se i ovde otvori sigurna kuća, a smatram da je važno da te žene budu i ekonomski samostalne - rekla je novinarima ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Koordinatorka Sigurne kuće u Beogradu navela je da ima priličan broj žena koje dolaze iz Kruševca i okoline i potvrdila da je danas dogovoreno da će i u kruševačkom kraju žene biti zbrinute.

Ona je podsetila da je prošle godine ubijeno 46 žena u porodičnim svađama.

- Moramo da radimo na tome da ubrzamo institucije u određenim postupcima koji ženama treba da skrate boravak u sigurnim kućama, a ne da nasilnik ostaje u kući ili stanu - istakla je Stanojevićeva.

Božovićeva je istakla da su žene diskriminsane i kada je reč o ekonomiji, obrazovanju i zapošljavanju i naglasila da će se raditi na ekonomskom osnaživanju žena.

Kruševačka policija svakodnevno interveniše zbog nasilja u porodici rečeno je Tanjugu u Policijskoj upravi. Prema najnovijim podacima, prošle godine zabeleženo je i procesuirano 76 krivičnih dela, a 2012. bilo ih je 84.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veky

    8. mart 2014 | 23:23

    Jadna ona koja dodje u tu kucu i ona i dijeca. Ne treba to zenama nego idiote odmah izbaciti iz stana i zabraniti mu pristup zeni i dijeci. Sto bi se one i dijeca patili u tim kucetinama a neki idiot uzivo u svom stanu.

  • Miloš

    8. mart 2014 | 18:34

    Gradite fabrike povecajte standard i nece vam trebati sigurna kuca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA