Uočena naftna mrlja u moru, potraga za malezijskim Boingom i dalje traje (FOTO) (VIDEO)

Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala na krajnjem jugu Vijetnama dve velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letelice

  • 2

Pomorska potraga za malezijskim putničkim avionom koji je noćas nestao iznad Južnog kineskog mora i dalje traje, dok je potraga iz vazduha obustavljena zbog mraka.

"Boing 777" kompanije "Malezija erlajnz", sa 277 putnika i 12 članova posade, nestao je tokom leta iz Kuala Lumpura za Peking, a poslednji kontakt s kotrolorima leta imao je kada se nalazio 120 nautičkih milja od istočne obale malezijskog grada Kota Baru, naveo je u saopštenju generalni direktor "Malezija erlajnza" Ahmed Jauhari Jahja.

Avioni vijetnamskog vazduhoplovstva uočili su kod obala na krajnjem jugu Vijetnama dve velike naftne mrlje, dužine između 10 i 15 kilometara, za koje se pretpostavlja da bi mogle biti ostaci goriva letelice.

Premijer Malezije Nadžib Razak izjavio je prethodno da još nema ni traga od nestalog aviona i da su operacije potrage intenzivirane.

Malezija i Vijetnam zajedno sprovode potragu, Kina je poslala dva spasilačka broda u Južno Kinesko More, a operaciji su se priključile i druge zemlje jugoistočne Azije.

Vijetnamska mornarica je, u međuvremenu, objavila da se avion srušio u Južno kinesko more, kod obale vijetnamskog ostrva To Ču, ali malezijski ministar saobraćaja to je demantovao.

"Malezija erlajnz" je prethodno iznela pretpostavku da je avion možda sleteo u Nanmingu, u istočnoj Kini. Avion je poleteo iz Kuala Lumpura noćas u 12.21 po lokalnom vremenu, a u Peking je trebalo da sleti u 6.30 sati.

Aviokompanija je saopštila da su putnici državljani 14 zemalja i da je među njima najmanje 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šestoro Australijanaca, petoro Indijaca i troje Amerikanaca, kao i državljani Francuske, Novog Zelanda, Kanade, Rusije, Ukrajine i Holandije.

Kompanija je navela da su avionom putovala i dve bebe - jedna iz Kine i druga iz Amerike. Vlasti Italije i Austrije su, međutim, navele da se jedan Italijan i jedan Amerikanac koji su bili na spisku putnika zapravo nisu ni ukrcali u avion pošto su im pasoši ukradeni na Tajlandu.

Agencije su prenele da je isti avion u avgustu 2012. godine okrznuo krilom rep drugog aviona na aerodromu kod Šangaja, ali da u incidentu nije bilo povređenih.

Ako bude potvrđeno da se letelica srušila, to će biti druga teška nesreća u kojoj je učestvovao boing 777 za manje od godinu dana i najveća od kada je taj avion ušao u upotrebu 1995. godine.

Boing 777 "Azijana erlajnza" srušio se u julu prošle godine u San Francisku i tom pirlikom su poginula tri putnika, a više od 180 je povređeno. Kompanija "Boing" je objavila da je upoznata sa nestankom aviona i da prati situaciju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovana

    8. mart 2014 | 22:51

    Mene duša boli za svim tim ljudima ...bas mi je zao , mnogo ... Saucesce porodicama nastradalih :-(

  • Johny

    9. mart 2014 | 01:52

    Pa neide avion na naftu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA