Ovaj film je nagradio žiri 42. FEST-a! (VIDEO)

Nagrađeno ostvarenje rediteljke Iram Hak "Vaša sam" bilo je norveški kandidat za Oskara ove godine, a bavi se sudbinom pakistanske porodice koja je emigrirala u Norvešku

  • 0

Za najbolji film takmičarskog programa "Evropa van Evrope" 42. FEST-a žiri je izabrao ostvarenje "Vaša sam" rediteljke Iram Hak.

Ovo ostvarenje je nagrađeno za duboki uvid u pakistansku porodicu koja je emigrirala u Norvešku, za senzibilnost i iskrenost u prikazivanju usamljene žene u izuzetnoj interpretaciji glavne glumice i za veoma svežu režiju, navodi se u saopštenju žirija koji je odluku doneo jednoglasno.

Žirijem je predsedavao Klaus Eder, a odluku da pakistanskoj rediteljki dodele nagradu od 2.000 evra, on je doneo uz saglasnost članova žirija Tomislava Kureleca i Gorana Markovića.

- Kao prvo, moram da vam zahvalim što ste odabrali moj film, mnogo mi znači pobeda i jako sam srećna. Ovo je veliko iznenađenje, došla sam ovde da uživam u festivalu i Beogradu, tako da je pobeda za mene veliko iznenađenje i kruna svega ovoga. Meni je kao rediteljki važno to što pričam priču koja je ženska, o ženi koja je u rascepu kultura. Ovo je moj prvi film i dobila sam priliku da ispričam tu priču, što mi je veoma važno - rekla je rediteljka Iram Hak povodom dobijanja nagrade.

Film "Vaša sam" prati život samohrane majke Mine koja se već u svojim dvadesetim godinama nalazi u ćorsokaku. Želi da bude glumica, ali uspeva da upropasti svaku audiciju. Deluje nezainteresovano i nemotivisano za bilo koju drugu karijeru. Povremeno se viđa s čovekom koji je zaokupljen isključivo svojim životom.

Šansa da se upozna sa švedskim rediteljem Mini nudi nove mogućnosti. Njena majka, međutim, nadzire svaki kćerkin korak i nije saglasna s njenim odlukama. Minino autodestruktivno ponašanje uzrokuje izolovanost porodice u pakistanskoj zajednici u Norveškoj.

Ostvarenje Iram Hak bilo je norveški kandidat za Oskara ove godine.

Žiri srpske sekcije FIPRESCI koji čine Milan Vlajčić (predsednik), Dejan Dabić i Vladimir Džudović usredsredio je svoju pažnju na produkcijski male, autorske filmove i većinom glasova odlučio je da nagradu "Dinko Tucaković" dodeli kubanskom filmu "Melasa" (Molasses/Melazag), debitantskom radu reditelja Karlosa Lećuge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA